AIDS

 

Net als mensen kunnen katten ook aids krijgen. Kattenaids is niet besmettelijk voor de mens of andere dieren. Maar voor zwerfkatten betekent dit een vreselijke dood.

Vooral niet-gecastreerde (zwerf)katers hebben een grotere kans op de ziekte.

Wat is kattenaids?

 

Feline Immunodeficientie Virus (FIV) of kattenaids wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV-virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV kan alleen de kat besmetten. Het virus wordt overgebracht via bloedcontact, vooral via vecht- en bijtwonden. Er bestaat geen geneesmiddel voor. Een huiskat die goed verzorgd is, kan met FIV een goed leven hebben. Maar een zwerfkat die besmet is, crepeert letterlijk, hun lijden is vreselijk. Voor de foto hierboven hebben we bewust geen kat in het eindstadium getoond ...

 

Welke katten krijgen kattenaids?

Omdat niet-gecastreerde katers veel vaker vechten, is het aantal geïnfecteerde katers een stuk groter dan besmette poezen. Ook bij dekkingen wordt er vaak gebeten (nekbeet), waardoor een kattin geïnfecteerd kan worden door de kater. Een drachtige poes kan het ook via de placenta en later via de moedermelk overbrengen op haar kittens. Een reden te meer om zwerfkaters maar ook uw eigen kater te laten castreren! Want uw eigen (niet-gecastreerde) kater kan ook vechten met een besmette zwerfkater.

Ter info: de stichting Buddykat vangt aids-positieve katten op. Van de 113 besmette dieren in hun opvang waren maar liefst 100 katers, slecht 13 katten waren vrouwelijk. Of m.a.w. 89% is kater, 11 % is kattin!

 

Daarom: als u een zwerfkater ziet, meldt deze dan ook! Vaak vinden mensen dit niet noodzakelijk omdat katers geen kittens kunnen krijgen. Maar een niet-gecastreerde kater kan tientallen kattinnen dekken! Ze vechten veel meer doordat hun hormonen nog actief zijn, krijgen wondes, én zijn hierdoor vaker besmet met FIV. Door zwerfkaters niet te melden, bent u op dat moment helaas mee verantwoordelijk voor het lijden van zwerfkittens (die anders niet geboren werden) en van andere zwerfkatten, maar potentieel ook van iemands geliefde huiskat!

 

Wat gebeurt er als een kat aids heeft?

Om zeker te zijn of een kat besmet is met FIV, dient een bloedtest uitgevoerd te worden. Voor zwerfkatten wordt dit echter veel te duur, hier zijn geen middelen voor. Als er een niet-gecastreerde kater met vechtwonden gevangen wordt en/of hij is er slecht aan toe, dan is de kans groter dat hij aids heeft. De dierenarts beslist op dat moment wat er dient te gebeuren. Want de kat kan er ook al zo slecht aan toe zijn, dat euthanasie sowieso de enige optie is. Een aidstest heeft dan geen zin meer.

 

FIV kan niet genezen en er is geen geneesmiddel voor. Maar een FIV-kat die goed verzorgd wordt, een warme thuis heeft, volwaardige voeding krijgt en bij een dierenarts op tijd terecht kan indien nodig, kan perfect oud worden. Voor zwerfkatten is FIV echter een verschrikkelijke ziekte. Ze krijgen allerlei soorten infecties - die dan niet behandeld kunnen worden. Hun organen worden aangetast, ze krijgen ontstekingen en open wonden, kunnen niet meer goed eten, tanden vallen uit, zweren in de mond, nierproblemen ... Als ze dan al niet bezweken zijn, kunnen ze op den duur door volledige verzwakking niet meer op hun poten blijven staan. Dit betekent noodgedwongen blijven liggen verhongeren en in de warmere maanden het risico lopen levend opgegeten worden door vliegenlarven. Vaak is dit via de ogen en het achterwerk, de maden vreten zich letterlijk een weg naar binnen terwijl het dier nog leeft ...

 

Verhalen uit de praktijk

Heel belangrijk: niet elke zwerfkat is 'wild'. Er zitten vrij veel dieren tussen die gedumpt geweest zijn en dus eigenlijk mensen gewend zijn. Maar door hun gedwongen zwerversleven zijn ze soms banger geworden. Als we zo'n dier vangen, doen we alle moeite om er een goede thuis voor te vinden. Want met een beetje geduld worden ze weer terug gelukkige huiskatten. Ook met FIV! Want daar bestaan nog veel misverstanden over.

Verhaal 1: Django

Django werd als zwerver gevangen. Hij was er heel erg aan toe, voor hem was euthanasie gepland. Want zo'n ziek dier terugzetten, is erger dan dierenmishandeling. Maar de dierenarts liet ons weten dat hij zo ontzettend lief was, dat de vraag werd gesteld of we voor hem geen goede thuis konden vinden. Dat zou niet gemakkelijk zijn, want hij was geen schattig kitten meer, had heel veel verzorging nodig en erger nog, hij was besmet met het kattenaidsvirus ... Hij verdiende beter na al deze ellende. Alle contacten werden aangesproken en ingeschakeld. En ja hoor, hij heeft een fantastische thuis gevonden! Hij doet het super goed, is verlost van alle pijn en geniet eindelijk van het leven!

 

Verhaal 2: Daantje

Daantje werd binnengebracht in een bevriende opvang. Hij zwierf al heel lang rond in een tuin maar had nu duidelijk problemen. Als niet-steriele, oudere kater van zo'n 14 jaar werd hij onmiddellijk op aids getest. Helaas was de test positief ... Daan had echter zo'n zalig karakter, heel rustig en toch lief, dat ook hij een kans verdiende. En die kreeg hij! Van een jong koppel dat op slag verliefd op hem werd. En die het helemaal niet erg vonden dat hij ouder was of aids had. Hij is daar de koning te rijk en ze zijn dol op hem. Hij heeft zelfs zijn eigen Instagram, hoe geweldig is dat!

 

Verhaal 3, 4, 5, 6, 7 ... BuddyKat

Voor meer verhalen (onze ruimte is immers beperkt) laten we u graag kennismaken met de stichting 'BuddyKat'. Want zij zijn gespecialiseerd in de opvang van FIV-positieve katten. En ze doen schitterend werk! Dit zeggen zij zelf: "Werkelijk opvallend is dat deze katten ongelofelijk zachtaardig zijn: ze zijn enorm mensgericht en vertonen een soort ‘onmiddellijke heimwee’ als je ook maar een secondje van hen weggaat. Ze fixeren zich enorm op je en willen altijd heel dicht bij je zijn. Het lijkt wel alsof ze dankbaar zijn voor het feit dat ze je een (tweede) kans op leven gunt."

Bezoek zeker hun website! Ook hun pagina 'in herinnering' geeft u een echte inkijk in het leven van deze dieren ...

Django enkele weekjes nadat hij gevangen was. Hier is hij al een stuk beter dan bij aankomst.

Daan na meerdere weken verzorging in een opvang.

Django na enkele maanden intensieve verzorging. Zalig genietend in de zon en goed in zijn vel.

Daan is nu de koning te rijk in zijn

nieuwe thuis!

Ozzy, opvangertje bij BuddyKat. Hij heeft het niet gehaald.

Foto boven: Stichting Amsterdamse Zwerfkatten