Socialisatie

socialiseren, wat is dat?


Socialiseren van kittens is hen leren te leven met en tussen mensen, om niet bang te zijn.

Dit gebeurt tussen 2-7 weken.  Daarna is het, al naargelang de leeftijd, moeilijker tot onmogelijk.

Wij zoeken nog speciale opvanggezinnen voor iets oudere kittens!  Interesse?  Mail ons!

Wat betekent socialiseren?


Socialiseren houd in dat een kitten kennis maakt met en went aan nieuwe dingen op een positieve manier. Zodat het zich uiteindelijk goed voelt in een normale huiselijke situatie. Niet bang is voor dagelijkse geluiden zoals de radio, deurbel, wasmachine enz, of om in een reismandje mee te gaan.  Het wennen aan mensen en alles wat er bij hoort, dient in de eerste socialisatiefase te gebeuren.  Deze loopt van ongeveer 2 tot 7 weken.  Daarna is het moelijker tot onmogelijk, al naargelang de leeftijd van het kitten.  De foto toont een kitten van 5 weken.

Ideale leeftijd

Om een zwerfkitten nog naar een opvang te kunnen doen, mag het niet ouder zijn dan een 5 weken!  Dit is nog heel jong, maar het alternatief is veel erger: als zwerver moeten eindigen! 

De leeftijd van 5 weken is niet zonder reden:

  • Een kitten kan nl. maar goed aan mensen wennen tussen 2-7 weken. 
  • Een kitten dat 7 weken is, zit al op het einde van de socialisatie naar mensen, en dan is socialiseren vaak een stuk moeilijker.  Ze kunnen niet meer naar een gewone opvang.  Elke dag telt dus zodra u ze gezien hebt!
  • Waarom niet vroeger dan 5 weken?  Op 5 weken kunnen ze zelfstandig eten en zijn ze niet meer volledig afhankelijk van de moedermelk.  We laten ze liever bij de mama zolang ze nog geen vast voedsel kunnen eten. 
  • Enkel in noodgevallen worden kittens jonger dan 5 weken naar de opvang gedaan, bv. de mamapoes komt niet meer opdagen (dood) of de kittens zijn duidelijk ziek (etterende oogjes ...).  Neem in geen geval het kitten zomaar weg, bel ons onmiddellijk, wij komen ter plaatse de situatie inschatten!  En mama moet steriel worden gemaakt.

SPECIALE OPROEP!


Socialisatie-opvanggezinnen gezocht!


Interesse?

Mail ons vrijblijvend!

Opvanggezinnen voor kittens tussen 7-12 weken

Via het zwerfkattenproject worden wij geconfronteerd met kittens die iets ouder zijn.  We willen deze kleintjes een hard zwerversleven besparen, vandaar deze dringende oproep. Hun socialisatie vraagt een speciale aanpak, maar die is op zich niet zo moeilijk. 

  • Hebt u relatief veel tijd, heel veel geduld, en een groot hart voor deze sukkeltjes? 
  • Het beste is als de kittens in een living of grote keuken geplaatst kunnen worden.  Zo leren ze veel sneller.  Apart in een kamer is minder ideaal.  Ze worden in grote benchen geïnstalleerd, los laten lopen is niet mogelijk gezien de angst.
  • Bent u bereid de richtlijnen te volgen (die we uiteraard met u bespreken)?  Want deze speciale socialisatie valt of staat met het nemen van de juiste stappen.
  • Wij zorgen voor alle materiaal, leren u de kneepjes van het vak, en zorgen voor een goede opvolging.  U kunt steeds bij ons terecht voor vragen en/of problemen, u staat er niet alleen voor.  Zodra de kittens sociaal genoeg zijn, gaan ze naar een erkende opvang die een fijne thuis voor hen zoekt.
  • U hoeft niet per se in de buurt van Tremelo te wonen, want deze socialisatie neemt over het algemeen meer tijd in beslag.  Aangezien de kittens na socialisatie naar een opvang gaan, komen er bij u ook geen adoptanten langs.


Hieronder krijgt u alvast een algemeen beeld van wat deze socialisatie inhoudt. 

Socialisatie van oudere kittens


Met oudere kittens bedoelen we hier in de leeftijd 6-12 weken die

geen mensen gewend zijn.  Binnen die leeftijd is het nog mogelijk om

de meeste kittens sociaal te maken mits een speciale aanpak. 

We richten ons daarom op deze groep.


Deze kittens zijn bang van mensen, ze zullen blazen, puffen en uithalen. 

Maar dat is uit angst, niet uit agressie.  Ze moeten nog leren dat leven met mensen geen probleem hoeft te zijn.  De ingrediënten voor een geslaagde socialisatie van oudere kittens zijn: relatief veel tijd, heel veel geduld en veel liefde.  Het is geen moeilijke job, maar het vraagt inspanningen.  De beloning is enorm: een bang wezentje zien veranderen in een grote knuffel, en op dat moment beseffen dat je een leven gered hebt!  Tijd en geduld zijn de sleutelwoorden, elke vooruitgang gaat in (hele) kleine stapjes.  Soms twee vooruit en eentje terug.  Maar dat is normaal.  En bij het ene kitten zal het sneller gaan dan bij het andere, zelfs als ze allemaal uit hetzelfde nestje komen.


Heel belangrijk is o.a. dat ze leren dat handen geen gevaar vormen.  Want die zijn nodig om te aaien, op te pakken, vast te houden bij de dierenarts etc.  Als daar in het begin iets misloopt (bv. u probeert ze al te pakken om ons te helpen), dan is de schade heel moeilijk ongedaan te maken.   U dient altijd in uw achterhoofd te houden dat wij, mensen, voor deze kittens enorme monsters zijn, en dat zij onze manier van handelen niet kennen.  Wist u bv. dat staren in de ogen van een kat voor hen gelijk staat aan agressie?  Dat mag u dan ook nooit doen.  Knipperen met de ogen daarentegen zegt in kattentaal dat alles in orde is.  Dat moet u dus wel doen als u naar een kat kijkt.  Ook de stand van hun oren is een manier om te communiceren.  We moeten eigenlijk leren denken zoals een kat.  Op die manier worden veel problemen en misverstanden vermeden - ook bij huiskatten trouwens.