Kittens +

zwerfkittens, wat nu?


Heel eenvoudig: dezelfde dag met ons contact opnemen!

Want zwerfkittens moeten rond 5 weken naar een opvang om nog sociaal te worden.  Of ze kunnen ziek zijn en hebben verzorging nodig.  Hieronder leest u er alles over.  Neem ze nooit zomaar weg!

Wat is een kitten?


Een kitten is een jong katje vanaf 1 dag oud tot ongeveer 6 maanden (soms neemt men 1 jaar).  Op de foto ziet u een kitten van 5 weken oud.  Voor zwerfkittens is dit de ideale leeftijd om ze naar een opvang te brengen zodat ze sociaal worden naar mensen.  Op 5 weken zijn ze nl. niet meer volledig afhankelijk van de moedermelk en kunnen ze voldoende zelfstandig eten. 

Opgelet: bij een huiskat blijven kittens zo lang mogelijk bij de moeder!  U mag de kittens dan niet wegnemen op 5 weken!  Wij moeten dit voor zwerfkittens wel doen omdat ze anders nooit aan mensen gewend geraken.

U ziet een kitten


Als u een zwerfkitten ziet: blijf uit de buurt, raak het niet aan, probeer het niet te pakken, en verwittig ons onmiddellijk!  Want al naargelang de leeftijd van het kitten moet er anders gehandeld worden!  Want soms lijkt het of de kittens achtergelaten zijn, maar is de poes wel in de buurt.  Of als u een poes met kittens ziet slepen: volg haar voorzichtig en op een afstand maar blijf uit de buurt van het nest.  (Gebruik desnoods een verrekijker.)  Een poes verplaatst haar kittens als ze het niet veilig vindt of als u bv. te veel in de buurt bent.   U riskeert anders dat de moeder de kittens gaat verstoppen.  Als u iets oudere kittens zou pakken, kunnen ze bang worden van handen (mensen).  En dan kunnen we ze niet meer naar een opvang doen (!) - waardoor u met (nog) meer zwerfkatten zult eindigen ... enz.  Elke dag dat u wacht met melden, is de kans groter dat we ze bij u moeten laten zitten!

HEEL BELANGRIJK: om een zwerfkitten nog naar een opvang te kunnen doen zodat het geadopteerd kan worden, mag het niet ouder zijn dan een 5 weken!  Dit is nog heel jong, maar het alternatief is veel erger: als zwerver moeten eindigen! 

De leeftijd van 5 weken is niet zonder reden:

  • Een kitten kan nl. maar goed aan mensen wennen tussen 2-7 weken. 
  • Een kitten dat 7 weken is, zit al op het einde van de socialisatie naar mensen, en dan is socialiseren vaak moeilijk of soms niet meer mogelijk.  Elke dag dat u langer wacht om ze te melden, wordt het probleem groter.
  • Waarom niet vroeger dan 5 weken?  Op 5 weken kunnen ze zelfstandig eten en zijn ze niet meer volledig afhankelijk van de moedermelk.  We laten ze liever bij de mama zolang ze nog geen vast voedsel kunnen eten. 
  • Enkel in noodgevallen worden kittens jonger dan 5 weken naar de opvang gedaan, bv. de mamapoes komt niet meer opdagen (dood) of de kittens zijn duidelijk ziek (etterende oogjes ...).  Neem de dieren niet zomaar weg, bel ons direct, wij bespreken dan wat nodig/dringend is en komen ter plaatse! 

Kitten ziek

of gewond?

  • Bel ons onmiddellijk!   Is het diertje er erg aan toe, raadpleeg dan dadelijk een dierenarts!
  • Benader het voorzichtig.  Loopt het weg of kunt u het niet zomaar pakken, laat het dan met rust tot wij er zijn, zodat het zeker niet (verder) wegloopt. 
  • Als ze heel ziek of gewond zijn, laten kittens zich meestal wel oppakken. 
  • Zet het diertje dan warm binnen in een kartonnen doos (niet vlak bij de verwarming!)  en duffel het ook in iets warms (fleece).  Geef geen eten want als ze bv. onderkoeld zijn, mag dit niet.   

Uitzonderingen op de regel

van 5 weken


Zodra u kittens meldt, komen wij normaal gezien binnen de 24 uur langs om in te schatten of ze nog naar een gewone opvang kunnen.  Met andere woorden of ze ongeveer 5 weken oud zijn.  Zijn ze enkele weekjes ouder, dan lukt socialiseren soms nog.  Daarvoor doen wij beroep op onze socialisatie-opvanggezinnen.  Want de socialisatie van een kitten tussen 6-11 weken vraagt een speciale aanpak die veel langer duurt.  Ter plaatse bekijken we wat mogelijk is.  In twijfelgevallen worden de kittens gevangen en een paar dagen geobserveerd.  Soms zijn er duidelijk oudere kittens die toch heel sociaal zijn omdat ze bv. gedumpt zijn. Vandaar dat we altijd bij u komen kijken. Want een zwerversleven is hard, zeker voor kittens.  Zij zijn immers veel kwetsbaarder voor ziektes, kwetsuren, parasieten ...  En dat leven proberen we hen te besparen.

Op de foto Evaristje, hij werd als zwerfkitten van ongeveer vier  maand oud gevangen.  Hij reageerde ter plaatse goed op spelen en eten, dus ging mee voor observatie.  Hij bleek een enorme knuffel te zijn en werd geadopteerd.