Leeftijd

hoe oud is het kitten?


Het zo correct mogelijk inschatten van de leeftijd van een zwerfkitten is cruciaal.  Want dit zal bepalen of het nog naar een opvanggezin kan, of dat het als zwerver moet eindigen.  We baseren ons hiervoor op o.a. kleur van de ogen, hoe ze stappen, gewicht enz. en deels op ervaring. 

De foto's hieronder tonen eenzelfde kitten van pas geboren tot 10 weken oud.  We bekijken altijd verschillende factoren bij het bepalen van de leeftijd.  Gewicht geeft vaak een belangrijke aanduiding.  Maar een kitten kan ziek zijn of ondervoed, en daardoor minder wegen dan normaal.   Of slanker gebouwd en daardoor mager lijken. Of als een poes veel kittens heeft, zijn ze meestal kleiner en lichter.  Katertjes zijn normaal zwaarder.  Enz.

We vallen in herhaling, maar meldt kittens onmiddellijk, zelfs al zijn ze nog heel klein.  Dan kunnen we inschatten wanneer ze naar een opvang kunnen, en hen al verwittigen.  Optimale leeftijd om zwerfkittens naar een opvang te brengen is 5 weken!  Meer toelichting hierover.

Pasgeboren

Pasgeboren kittens zijn volledig hulpeloos.  De oogjes zijn dicht, de oortjes zijn geplooid.  Ze kunnen niet staan en ze kunnen hun lichaamstemperatuur niet zelf regelen.  Ze hebben hun mama voor alles nodig, ook om de urine en ontlasting te kunnen uitscheiden.  Ze passen in een handpalm en wegen ongeveer 100 g.

1 week oud

Het kitten wordt zich meer bewust van de omgeving.  De navelstreng valt af rond dag 5.  Rond ongeveer 7 dagen ontplooien de oortjes zich.  De oogjes kunnen al beginnen open gaan.  Ze kunnen al spinnen en noodkreetjes maken.  Slapen doen ze 90% van de tijd, eten de resterende 10%.   Ze wegen ongeveer 160 g.

2 weken oud

De oogjes zijn volledig open.  Deze zijn in het begin altijd blauw.  De eerste wankele (kruip)stapjes worden gezet. Ze kunnen een beetje diepte inschatten. Interactie met de nestgenootjes begint te ontwikkelen.  Kittens van 2 weken oud zijn nog altijd volledig afhankelijk van hun moeder. Ze wegen ongeveer 230 g.

3 weken oud

Ze kunnen al een beetje (waggelend) lopen en zich een beetje wassen.  Ze doen hun eerste stapjes buiten het nest en beginnen met nestgenootjes te spelen. Snijtandjes kunnen doorkomen.  Hun staartje is nog heel kort. Ze wegen ongeveer 340 g.  Vanaf nu komt het kitten ongeveer 100 g per week bij.

4 weken oud

Hoektanden en kiezen komen door.  Ze kunnen al goed lopen en beginnen vast voedsel (prooien) te eten als aanvulling op de moedermelk.  Ze beginnen nu zelf 'op de bak' te gaan (putjes graven). Voorzichtige pogingen tot klimmen.  Het kan de staart in de lucht steken.  Hun gewicht is nu ongeveer 430 g.

5 weken oud

Ze beginnen meer en meer vast voedsel te eten.  Het is nu (bijna) helemaal zindelijk.  Oogjes beginnen langzaam te verkleuren, het blauw wordt minder intens.  Ze kunnen rennen en spelen veel: hoge rug maken, op hun achterpoten 'zitten', in een hinderlaag liggen wachten enz.  Gewicht is ongeveer 530 g.

6 weken oud

Het melkgebit is nu compleet. De ogen beginnen meer te verkleuren.  De dagen worden gevuld met etens, slapen en spelen. Ze leren van soortgenootjes dat ze niet te hard mogen bijten en krabben.  De staart is nog steeds vrij kort.  Gewicht zit rond de 630 g.

7 weken oud

Ze kunnen prima rennen en kunnen diepte inschatten.  Balanceren op randjes is pas volledig ontwikkeld rond 10-11 weken.  De oogjes hebben nu vrijwel hun definitieve kleur.  Ze beginnen veel zelf te spelen.  Drinken bij de moeder is niet meer noodzakelijk, maar ze proberen het nog wel.  Gewicht rond de 730 g.

8 weken oud

Ze zien vrijwel even goed als een volwassen kat.  De ogen zijn bijna helemaal verkleurd.  Staart, pootjes en lijf zijn al veel meer in verhouding.  Ze zijn op het hoogtepunt van hun spelgedrag (duurt tot ongeveer 14-16 weken).  Qua gewicht zitten ze rond de 830 g.

9 weken oud

Ze zijn nog altijd op het hoogtepunt van hun spelgedrag.  Interactie en kunnen spelen met soortgenootjes is enorm belangrijk voor hun ontwikkeling.   Katertjes zijn zwaarder dan poesjes. Op een leeftijd van 9 weken kunnen ze al bijna 100 gram zwaarder zijn dan de kattinnetjes uit hetzelfde nest.  Gewicht rond 930 g.

10 weken oud

Het kitten ontwikkelt zich verder zelfstandig.  Gewicht rond 1 kg.