Kittens
Onderkomen uit kippenhok

Kittens, wat nu?  Heel eenvoudig: dezelfde dag met ons contact opnemen!

Want zwerfkittens beginnen te verwilderen vanaf 5 weken.  Of ze kunnen ziek zijn en hebben verzorging nodig. 
Neem ze nooit zomaar weg (tenzij noodgeval)!  We hebben ze nodig om diezelfde dag (!) mama te vangen.

Zwerfkittens zijn een zeer kwetsbare groep, meer dan de helft haalt het 1e levensjaar niet.  Onder vreselijke omstandigheden.  Vandaar dat onmiddellijk melden zo belangrijk is: niet alleen om hen te redden, maar ook om volwassen dieren steriel te maken zodat het stopt.  


Het kitten op de foto was ongeveer 4,5 week oud (nestje van drie in een houtstapel).  Ze moesten weggehaald worden (ze liepen nu gelukkig nog niet ver weg), de oogjes waren ontstoken met etter. Mamapoes is uiteraard ook gevangen en steriel gemaakt.  

WAT IS EEN KITTEN?

Een kitten is een jong katje vanaf 1 dag oud tot ongeveer 6 maanden (soms neemt men 1 jaar).  Op de foto ziet u een kitten van 5 weken oud.  Voor zwerfkittens is dit de ideale leeftijd om ze naar een opvang te brengen zodat ze sociaal worden naar mensen.  Op vijf weken zijn ze nl. niet meer volledig afhankelijk van de moedermelk en kunnen ze voldoende zelfstandig eten. Hoewel ze nog klein zijn, moeten we zwerfkittens op die leeftijd vangen omdat ze anders nooit aan mensen gewend geraken.  Wacht dus zeker niet met melden omdat u ze nog klein vindt!

U ZIET EEN KITTEN, WAT NU?


 • Uit de buurt blijven, niet aanraken, niet proberen pakken!
 • !!! Neem kittens niet zomaar weg (tenzij noodgeval), met hen vangen we de mama diezelfde dag (!) via een vangkooi !!!  Daarna is het veel moeilijker of onmogelijk.
 • Als de kittens rondlopen met mama, zijn ze minstens al 5-6 weken oud!
 • Ons onmiddellijk verwittigen, we bespreken wat best gedaan wordt
 • Mama eten geven, zo blijft ze in de buurt en kunnen we iedereen vangen
 • Zieke of gewonde kittens: onmiddellijk dierenarts (zie verder)
 • !!! Ziet u een mamapoes met haar kleine kittens op wandel door meerdere tuinen of in een bos, dan heeft die GEEN thuis meer!  Onmiddellijk melden aub !!!  Het is dan een zwerfkat of een tamme kat die bv. achtergelaten is.  Een tamme kat die nog een thuis heeft, gaat NIET met haar kleintjes uitgebreid op wandel.


Als u een (zwerf)kitten ziet: blijf uit de buurt, raak het niet aan, probeer het niet te pakken, en verwittig ons onmiddellijk!  Want al naargelang de leeftijd van het kitten moet er anders gehandeld worden!  Soms lijkt het of de kittens achtergelaten zijn, maar is de poes wel in de buurt.  Een poes verplaatst haar kittens als ze het niet veilig vindt of als u bv. te veel in de buurt bent.   U riskeert anders dat de moeder de kittens gaat verstoppen.  Als u een poes met kittens ziet slepen: volg haar voorzichtig en op een verre (!) afstand en blijf uit de buurt van het nest (een verrekijker kan handig zijn). 

Als u iets oudere kittens zou proberen te pakken, kunnen ze bang worden van handen en ook mensen.  Dan kunnen we ze niet meer naar een opvang doen en/of wordt socialiseren nog moeilijker ...  Elke dag dat u wacht met melden, is de kans groter dat ze gedoemd worden om een triest leven te leiden/lijden!


HEEL BELANGRIJK: om een zwerfkitten nog naar een opvang te kunnen doen zodat het makkelijk kan wennen, mag het niet ouder zijn dan een 5 weken!  Dit is nog heel jong, maar het alternatief is veel erger: als zwerver moeten eindigen!  Voor oudere kittens: zie verder.

De leeftijd van 5 weken is niet zonder reden:

 • Een kitten kan nl. maar goed aan mensen wennen tussen 2-7 weken. 
 • Een kitten dat 7 weken is, zit al op het einde, en dan is socialiseren vaak moeilijk.  Elke dag dat u langer wacht om ze te melden, wordt het probleem groter.
 • Waarom niet vroeger dan 5 weken?  Op 5 weken kunnen ze zelfstandig eten en zijn ze niet meer volledig afhankelijk van de moedermelk.  We laten ze liever bij de mama zolang ze nog geen vast voedsel kunnen eten. 
 • Enkel in noodgevallen worden kittens jonger dan 5 weken naar de opvang gedaan, bv. de mamapoes komt niet meer (dood) of de kittens zijn duidelijk ziek (snot, etterende oogjes ...).  Neem de dieren niet zomaar weg, bel ons of een opvang direct, wij bespreken dan wat nodig/dringend is en komen ter plaatse! 

KITTEN ZELF ETEN GEVEN & VERZORGEN?

 • Neen, neem onmiddellijk contact met ons of een organisatie!  Ga in geen geval zelf melk geven aub! Het lijkt misschien verleidelijk om zelf te papflessen/de kittens groot te brengen, maar dit is echter veel moeilijker dan het lijkt!  Deze 'goede' bedoelingen leiden heel vaak tot schrijnende situaties waar het kitten stikt, zichzelf vergiftigt, verhongert, sterft aan infecties ... Om hen de beste kansen te geven, is het noodzakelijk hen toe te vertrouwen aan een ervaren organisatie.

 • Waarom?  Ze hebben speciale kittenmelk nodig (geen gewone en geen kattenmelk!), papfles geven moet op een speciale manier gebeuren (niet zoals bij een mensenbaby), tot bijna 5 weken moeten ze gestimuleerd worden om te kunnen plassen en ontlasting te maken, ze moeten behandeld worden tegen parasieten maar dat vraagt zeer specifieke medicatie en dosering ervan, ooginfecties komen vaak voor en moeten intensief verzorgd worden, mondinfecties kunnen maken dat ze niet kunnen eten etc.  

KITTEN ZIEK OF GEWOND?

 • Contacteer ons of een opvang in de buurt onmiddellijk!   Is het diertje er erg aan toe, raadpleeg dan dadelijk een dierenarts!  Het kan nadien naar een opvang.
 • Benader het voorzichtig.  Loopt het weg of kunt u het niet zomaar pakken, laat het dan met rust tot wij er zijn, zodat het zeker niet (verder) wegloopt. 
 • Als ze heel ziek of ernstig gewond zijn, laten kittens zich meestal wel oppakken. 
 • Zet het diertje warm binnen in een kartonnen doos (niet vlak bij de verwarming!)  en duffel het ook in iets warms (fleece).  Geef geen eten aan kleine kittens als ze onderkoeld zijn, hier kunnen ze aan sterven.  Neem contact met een dierenarts.


De kittens op de foto waren ongeveer 2,5 week oud (nestje van vijf in een put).  Ze moesten onmiddellijk weggehaald worden, de oogjes waren toegeplakt van de etter.  (Normaal wachten we tot een 5 weken.)  Mamapoes is uiteraard ook gevangen en steriel gemaakt.  

OUDER DAN 5 WEKEN

Zodra u kittens meldt, komen wij normaal gezien binnen de 24 uur langs. Zodat we een inschatting kunnen maken.  Zijn ze tot enkele weekjes ouder, dan lukt socialiseren vaak nog.  Daarvoor doen wij beroep op onze socialisatiegezinnen.  Want de socialisatie van een kitten tussen 6-11 weken vraagt een speciale aanpak die veel langer duurt.  En in het drukke kittenseizoen heeft een opvang niet altijd plaats, wij dragen dan zo ons steentje bij. In twijfelgevallen worden ze een paar dagen geobserveerd.  Soms zijn er duidelijk oudere kittens die toch heel sociaal zijn omdat ze bv. gedumpt zijn of eten kregen van mensen. Vandaar dat we altijd bij u komen kijken. Want een zwerversleven is hard, zeker voor kittens.  En dat leven proberen we hen te besparen.  


Op de foto Evaristje. Hij werd als zwerfkitten van 4 maanden oud gevangen.  Ter plaatse reageerde hij goed op spelen en eten, dus ging hij sowieso in observatie.  Evaristje werd een enorme knuffel en is geadopteerd.