Winterhulp 1

ZWERFKAT ZIJN IN DE KOUDE MAANDEN

Veel mensen vinden de koude dagen een fijne tijd: wandelen in het koude zonnetje, warme chocomelk drinken, lekker warm binnen ...  Voor de zwerfkatten is het jammer genoeg niet zo’n feest.  Een kat trekt zijn plan namelijk niet, en zeker niet in de koude en natte maanden.  Hun leven is dan allesbehalve gemakkelijk.  Zij kunnen uw hulp altijd, maar zeker ook dan heel goed gebruiken.  Als u al voor hen zorgt: fantastisch!!  En anders vindt u hierbij (nog) allerlei voorbeelden ter inspiratie.


En als u niet in de mogelijkheid bent om zelf iets te voorzien: Poezelo verkoopt ondertussen al jaren kant-en-klare winterhuisjes: geen onderhoud (dikke PVC), heel dik geïsoleerd en gemakkelijk proper te maken.  Vullen met een dik pak stro en klaar! Gewoon doen!

EEN PLEK OM TE SCHUILEN

Van nature hebben gezonde (!) zwerfkatten een goede vacht, maar het slechte weer maakt het extra zwaar voor hen.  Ze kunnen vaak geen droge schuilplaats vinden, waardoor de vacht nat wordt.  Hierdoor geraken ze onderkoeld, en worden heel snel ziek, zeker als het dan nog een combinatie van koude, wind en regen is. 

Een schuilplek hoeft echt niet duur of nieuw te zijn en wie een beetje handig is, kan dit gemakkelijk zelf maken.  Wat is belangrijk hierbij?

  

 • HEEL BELANGRIJK: de opening niet in het midden (tenzij niet anders mogelijk), tocht en koude komt dan altijd op hun volledige lichaam
 • Liefst beschut, op een veilige plek (katten 'verstoppen' zich graag)
 • Uit de wind en regen, zeker de opening
 • Waterbestendig
 • Van de grond af (opstijgende koude en vocht)
 • Voldoende overkapping
 • Ruimte om droog te zitten (niet te groot, dan verliezen ze hun eigen warmte)
 • Gebruik geen dekens, handdoeken of dergelijke, deze worden nat en drogen niet (of amper), en beschimmelen
 • Stro is het beste, geen hooi (hooi wordt natter): dik pak!
 • Verzwaar de bovenkant indien nodig
 • Een kattenluikje in uw tuinhuis of op een kier, samen met een warm huisje of kartonnen doos met stro (of eventueel fleece-deken) en u hebt alles-in-één!
  Ter info: zwerfkatten kennen een kattenluik meestal niet en zijn dan bang.  U kunt het gat afdichten met repen fietsband (kapot gratis bij de fietsenwinkel).  Dat houdt de tocht en koude altijd veel beter tegen.

DRINGEND SCHUILPLAATS NODIG?

Voor een dringende én goedkope schuilplaats (later kunt u iets beter voorzien):  2 stevige kartonnen dozen uit dik karton, dikke plastiek, duct-tape en stro

 • 2 dozen, de ene wat kleiner dan de andere (maar wel groot genoeg zodat er een kat in kan). Liefst niet te hoog, want dan gaat hun lichaamswarmte verloren = koud.
 • Plak de kleine doos volledig toe met duct-tape zodat er geen naden meer open zijn.
 • Steek de kleinste doos in de grote en vul de randen tussen beide dozen goed dik met stro (of dikke kranten).
 • Plak daarna de grote doos volledig toe met tape. Plak een stevige vuilniszak of dikke plastiek rond de grootste doos (met stevige tape) zodat er nergens vocht aan kan.
 • Maak een opening in de grote doos (tegelijk dus ook in de kleine) van ongeveer 15 cm. Zorg dat de opening hoger begint dan de onderkant. Plak deze opening ook af met duct-tape zodat er geen vocht aan kan.
 • Vul daarna de binnenste doos op met een dik pak stro (de kat moet er nog inkunnen).
 • Leg de doos op wat planken, stenen, een pallet of iets anders: van de grond af zodat er ook weer minder koude van de grond aankan (en ook geen nat!).
 • Indien mogelijk ergens beschut en uit de wind.  U kunt bovenop de doos iets zwaar leggen om weg- of omwaaien te voorkomen, maar let op dat het dak niet inzakt (!)

TWEEDEHANDS HOKKEN AANPASSEN

Een (oud) kippen- of hondenhok: waterdicht maken, de wanden goed isoleren met vaste, stevige isolatieplaten (PUR, XPS …), en dik met stro vullen.  Als het hok groot genoeg is, kan daar ook eten en drinken in gezet worden.  Let dan wel op dat het water niet omgegooid kan worden en zo misschien de slaapplaats raakt.  Als het hok op poten staat, kunt u eten en drinken onder het hok op een plank plaatsen zodat het niet nat wordt.


Liefst de opening niet in het midden (het dier zit dan vaak in de tocht), afsluiten kan met dikke plastieken stroken of met repen fietsband (lekke banden gratis bij fietsenwinkel).  Een kattenluik kent een bange zwerver niet, ze gaan er dan vaak niet in gaan.

In het hok (indien groot genoeg) kan nog een scheidingswand gezet worden zodat het dier een aparte ‘inkomhal’ heeft, en altijd goed warm en uit de tocht ligt (zie foto).

Op websites met tweedehands spullen vindt u goedkope hokken, kastjes, isolatiemateriaal enz.!  Vraag ook bij buren en familie of ze geen overschotjes hebben.  Of als er bij u in de buurt gebouwd/verbouwd wordt, kunt u daar restafval van isolatieplaten vragen.