Winterhulp 2

ZWERFKAT ZIJN IN DE KOUDE MAANDEN

Veel mensen vinden de koude dagen een fijne tijd: wandelen in het koude zonnetje, warme chocomelk drinken, lekker warm binnen ...  Voor de zwerfkatten is het jammer genoeg niet zo’n feest.  Een kat trekt zijn plan namelijk niet, en zeker niet in de koude en natte maanden.  Hun leven is dan allesbehalve gemakkelijk.  Zij kunnen uw hulp altijd, maar zeker ook dan heel goed gebruiken.  Als u al voor hen zorgt: fantastisch!!  En anders vindt u hierbij (nog) allerlei voorbeelden ter inspiratie.


Op deze pagina geven we een aantal voorbeelden om een voerderplaats te voorzien.  Dit hoeft niet duur te zijn, en met soms kleine aanpassingen kan tweedehands materiaal omgetoverd worden.  

EEN PLEK OM TE ETEN

Door de koude en het slechte weer hebben katten meer voedsel nodig, want ze moeten meer verbruiken om zichzelf warm te houden.  Zorg aub zeker voor genoeg eten! 

Als het vriest, is het vinden van drinkwater niet gemakkelijk.  Zorg daarom dat er regelmatig vers water staat. Tegen bevriezing kan er eventueel een klein beetje suiker in opgelost worden.  Droge brokken maken dorstig, maar zullen minder snel bevriezen dan natvoer.

Zorg ook dat het eten en drinken beschut staan, zodat het niet nat (en slecht) wordt.  Dat kan bv. onder een tafel, afdak, in een tuinhuis of schuurtje dat op een kier blijft staan …

 

  • Uit de wind en regen

  • Waterbestendig

  • Van de grond af (opstijgende koude en vocht)

  • Voldoende overkapping

  • Ruimte om droog te zitten

  • Verzwaar de bovenkant indien nodig

  • Een kattenopening in uw tuinhuis of op de deur altijd op een kier, samen met een warm huisje of kartonnen doos met stro en u hebt alles-in-één!


Een voederplaats hoeft niet veel te kosten en kan uit wegwerpmateriaal of overschotten zoals afvalpalletten gemaakt worden.  Binnenin maakt u de planken af met dikke isolatieplaten (afval/overschot).  Zorg wel altijd dat de opening niet gelijk met de grond komt (insijpeling water).  Ook de oude witloofplaten kunnen dienen als beschutting; plaats de kommen dan gewoon op een pallet bv.


Wij maken zelf voederstations uit hele grote curverboxen van 120 liter met vastklikbaar deksel (zie foto).  Er wordt een opening ingesneden (hoger dan de bodem) en met duct-tape afgeplakt (scherpe randen kunnen kwetsen).  Binnenin wordt een grote tegel gelegd onder de voerbak en eentje bovenop.  Zo waait er niks weg of wordt het niet omgegooid.  Voor de voerbak nemen wij een niet-gebruikte kattenbak.  Deze zijn niet duur en er kan veel in. De grootte wordt aangepast aan hoeveel zwervers komen eten.  Het voordeel van deze bak is dat het gemakkelijk te kuisen is, het kan overal gezet worden en het weegt weinig.