Winterbox


Deze winterbox is kant-en-klaar, super dik geïsoleerd, onderhoudsvrij en volledig afwasbaar.  Voor u een eenmalige investering, voor hen werkelijk het verschil tussen leven en dood!  Dus ... gewoon doen.

Waarom een winterbox?

 • Concept is gebaseerd op de noden van een (zwerf)kat
 • Vraagt geen onderhoud, kan direct geplaatst worden
 • Alle wanden zijn zeer dik geïsoleerd
 • Een dik pak stro houdt hen extra zalig warm en beschut
 • Waterdicht (met draineergaten in de bodem)
 • Volledig afwasbaar
 • Een eenmalige investering tegen kostprijs
 • Kan vastgevezen worden op een pallet


Het leven van zwerfkatten is hard, zeker als het koud en/of nat is - wat in België vaak gebeurt.  Voeding en beschutting maken voor hen letterlijk het verschil van leven en dood.  Deze dieren hebben niet om dit leven gevraagd, help hen aub!  Dank u!!

Algemene info

De prijs per bak is € 40, dit is de effectieve kostprijs. Ze zijn zeer dik geïsoleerd op alle wanden (ook bovenzijde) en voor vulling is stro het beste. De bakken zijn onderhoudsvrij, u hoeft ze niet te behandelen met een product, en ze zijn makkelijk afwasbaar (het is een soort dikke pvc). De isolatie is zeer harde XPS van 3 cm dik, geen isomo. Het deksel (dak) kunt u er af halen om zo gemakkelijk in de bak te geraken.  Ook de isolatie kan er uit om te reinigen indien nodig.  De bakken zijn ongeveer 60 x 60 x 45 en wegen iets onder 5 kg. In een gewone personenwagen kunnen er 2 op de achterbank en 1 in de koffer (mits geen te kleine koffer).  Onze ervaring leert dat u best 1 bak per volwassen kat voorziet, het gebeurt niet vaak dat 2 dieren er samen in liggen.  En dan blijven er dieren letterlijk in de kou staan ...


Bestellen en afhalen

U kunt 1 of meerdere winterboxen bestellen via dit e-mailadres: info@zwerfkatten-poezelo.be
Bij bestelling graag uw contactgegevens, hoeveel boxen, en of u de opening op de lange of korte zijde wenst. Standaard worden ze geleverd met de opening op de lange zijde.
Afhalen gebeurt in principe 1) na voorafbetaling en 2) in Tremelo, tenzij voor een van beide anders afgesproken is of geregeld kan worden.   Alle details hierover krijgt u in de antwoordmail.


Praktische tips

 • In de bak enkel stro gebruiken, geen hooi of bv. dekens. Dat beschimmelt nl. heel snel. Ik heb mijn licht opgestoken bij meerdere organisaties, ook in het buitenland, om te kijken of hooi ook kon. Dat werd afgeraden omdat daar nog vrij veel vocht in zit en dus ook sneller beschimmelt. Tevens zou het bij sommige dieren allergische reacties kunnen uitlokken.
 • Als u de bak regelmatig kunt controleren, dan kunt u een fleecedekentje bovenop het stro leggen. Maar dan moet u wel regelmatig kijken of de fleece niet te nat of te vuil is. Opgelet ook dat u het pas doet als de kat weg is, anders kan ze zo fel schrikken bij het openen, dat ze misschien niet meer in de bak durft te komen achteraf.
 • Stro kunt u o.a. in een dierenwinkel kopen, het kost maar een paar euro.
 • Leg het stro dik in de bak (geen dun laagje), maar niet tot de nok – anders kan poes er niet meer in. Hou er rekening mee dat stro wordt platgedrukt door er op te liggen.
 • Maak aan de zijkanten het stro wat meer opgehoogd, zo creëert u een kuil, dan ligt poes dadelijk ‘knusser’.
 • Als de kat al op een dekentje/doek ligt, knip hier dan een stuk af en leg het in het stro, zo zit de geur al in de nieuwe bak. Ook over bak zelf buiten met het dekentje wrijven, laat zijn/haargeur achter. Bij dieren die enorm schrikken van nieuwe dingen, laat u best de oude verblijfplaats nog even staan zodat de kat eerst wat kan wennen aan de winterbox.
 • Als er andere katten in de buurt zijn, kan sproeien op de bak uw zwervertjes angst aanjagen.  Kuis de bak dan met javel, die geur is niet alleen aanlokkelijk voor katten maar verwijdert ook vreemde geuren.
 • Als u het stro na een tijd zou moeten vervangen, hou dan altijd een beetje van het oude stro bij en steek dat bij het nieuwe. Zo herkent de kat zijn/haar eigen geur nog.
 • Zet de bak met de opening uit de wind- en regenkant. Als die onder een afdak kan staan, uiteraard extra meegenomen. Anders zo veel mogelijk beschut (onder een struik, bij een houtstapel …). Katten houden er niet van om open en bloot ergens te moeten staan/verblijven, zo zijn ze te kwetsbaar.
 • Indien mogelijk: zet de winterbak bovenop een stabiele, harde isolatieplaat, een pallet of op een stevige houten plank waar u stenen onder zet (opening onder de plank maken). Op die manier komt er veel minder koude van de ondergrond naar de bak. Ook als het moest regenen of sneeuwen, is het beter dat de bak wat hoger kan staan.
 • En last but not least: strooi een beetje catnipkruid of valeriaan in de bak, zo zal de kat sneller in z’n winterhuisje gaan. 

Bevestigen van het deksel

Het enige wat belangrijk is, is dat de kant van het dak met de 2 soort extra steuntjes langs achter omhoog geschoven wordt. Ze klikken nergens in, het is om wat tegen te houden als het dak verder wordt vastgeklikt.

Op de foto's zie je een bepaalde 'boord' die dan 'steunt' op de bakrand.  Op dat moment hou je de bak met je andere hand achteraan tegen zodat de rest naar voren beneden kan.   Het is wat moeilijk uit te leggen, dus hopelijk maakt het filmpje u wat wijzer.

winterbox