Weetjes

WEETJES


Een verzameling van allerlei weetjes.  Omdat we vaak merken dat mensen situaties - goedbedoeld overigens - verkeerd inschatten.  Waardoor de problemen moeilijker worden of de vangacties veel langer duren.   Vandaar dat we graag kennis delen.


Onderwerpen die op deze pagina aan bod komen: TNR, oortop, rosse katten, waarom (zwerf)katers ook gecastreerd moeten worden, steriliseren vanaf 6 maanden?, hoe oud wordt een zwerfkat, Poezelo in de pers, wetgeving, melden van verwaarlozing ...

TNR


Onze gemeente en ook wij werken met TNR: zwerfkatten worden gevangen (Trap), gecastreerd of gesteriliseerd (Neuter) en weer teruggezet (Return).  TNR biedt ook voor u voordelen!  


Onderzoek heeft aangetoond dat bij het permanent 'verwijderen' (euthanaseren) van zwerfkatten, de leegte zich op korte tijd weer opvult met andere, niet-steriele zwervers.  En dan komen er veel meer bij want de nestjes volgen mekaar snel op met nog meer miserie en overlast!  Het is eveneens in uw voordeel dat ze eten krijgen. Vreemd?  Op het eerste zicht misschien wel. Maar toch is dit voor u en de dieren een win-win-situatie.  Waarom?

  • Deze katten kunnen zich niet meer voortplanten, dus u krijgt er geen extra bij.  Ziektes verminderen, geen ongewenste kittens, geen sproeien, lawaai enz.
  • Doordat ze terug naar de vanglocatie komen, blijft hun territorium bestaan.  En kunnen er geen andere, niet-steriele katten hun plaats innemen. Katten blijven in hun territorium omdat ze daar eten en/of schuilplaats vinden.  De dieren blijven tevens gezonder waardoor er ook minder ziektes zijn of andere problemen zijn.

LOSLATEN OP EEN ANDERE LOCATIE OF NAAR EEN ASIEL?


Als we zwerfkatten weghalen van hun territorium, hebben ze niets meer.  Ze herkennen hun omgeving niet, zijn gedesoriënteerd, blijven niet ter plaatse, vinden geen eten of water meer, gaan sneller gewond, ziek of aangereden worden. Als er andere zwerfkatten zitten, gaan die hun territorium verdedigen met zware gevechten, ziekten ...  En zoals reeds gezegd: het is in uw voordeel dat ze ter plaatse blijven en dat ze eten krijgen.


Een asiel zal een ouder zwerfkitten of volwassen zwerfkat zelden of nooit opnemen.  Ze zijn de nabijheid van mensen immers niet gewend en zijn enorm bang.  De socialisatie op mensen is reeds lang voorbij.  Er zijn uitzonderingen bv. een achtergelaten huiskat, of een kat die als zwerfkitten door mensen is aangehaald.  Maar uitzonderingen zijn spijtig genoeg geen regel. De meeste asielen hebben trouwens al veel te veel katten - die wel sociaal zijn.  Er worden jaarlijks meer dan 10.000 katten gedood, gewoon omdat er teveel zijn.  En dan worden de oudere, zieke, gehandicapte ... eerst geëuthanaseerd.  Ook dat is de realiteit. 

WAT IS EEN OORTOP EN WAAROM?


In elk zwerfkattenproject moet achteraf duidelijk zijn welke zwerfkat onvruchtbaar is gemaakt.  In onze gemeente (en wij zijn daar ook absoluut voorstander van) gebeurt dit met een 'oortop'.  Tijdens de verdoving wordt het bovenste driehoekje van 1 oor verwijderd.  Zo is deze kat direct herkenbaar als steriel en hoeft ze niet opnieuw gevangen te worden.

 

Mensen geven soms de bemerking dat dit 'verminking' is.  Het is misschien minder mooi, toegegeven.  Maar het is wel enorm duidelijk, veel meer dan een 'knip'.  We kunnen dit zelfs vanop een afstand met een verrekijker controleren.  En moeten dan niet opnieuw gaan vangen met veel stress voor het dier, maar ook heel veel verloren tijd en moeite voor de vrijwilligsters en de dierenarts.  En lopen ze toch terug in een vangkooi, dan kunnen we ze direct weer loslaten (na check of ze er nog ok uitzien).  Niet-gecastreerde katers die vechten krijgen vaak beschadigingen die er als een 'knip' kunnen uitzien.  Ik heb de vraag op FB gesteld met een foto van een gevangen zwerfkater: bijna iedereen dacht dat hij een knip had gekregen (naast andere beschadigingen).  Maar zijn kerstversiering hing er nog ...

PAS VANAF 6 MAANDEN STERILISEREN?


NEEN!   Bij wet is het zelfs ondertussen verplicht voor de leeftijd van 5 maanden!  Want kattinnen kunnen al vanaf 5 maanden zwanger worden en heel soms gebeurt het zelfs vroeger.  Steriel maken kan dan perfect en stelt geen enkel probleem.  Een (zwerf)kattin moet geen nestje gehad hebben om gezond te blijven of zich goed te voelen!  En een (zwerf)kater mist niks, integendeel, zo gaat hij niet vechten en is de kans op ziekten zoals kattenaids (FIV) veel kleiner, ook voor uw huiskatten!

EEN ROSSE KAT IS ALTIJD EEN KATER?


Helaas niet.  De meeste rosse katten zijn inderdaad katers, maar er zijn ook rosse poezen - die dus wel kittens kunnen krijgen!  Ook als de kat ros met wat wit is, kan dit een kattin zijn!

Van deze kleuren is het wel zeker dat het meisjes zijn: de lapjeskat zwart/ros/wit (grote vlekken) en de schildpad-kat.  Deze heeft een donkere (zwarte) hoofdkleur en het lijkt alsof er met een borstel(tje) vlekken in andere kleuren op geverfd zijn (vaak blond en rossig).

WAAROM (ZWERF)KATERS CASTREREN?


Om 2 heel dringende redenen :

  1. Eén (zwerf)kater kan honderden kittens verwekken. Er is al genoeg miserie en lijden. Dat zien wij, maar ook elke opvang, al veel te veel. Tel even mee hieronder.
  2. Niet-gecastreerde (zwerf)katers gaan veel meer vechten met risico op ziekten zoals kattenaids, ook voor huiskatten. Vooral voor zwerfkatten betekent dit een vreselijk einde (ik bespaar u de foto's). Maar ook zware vechtwonden, sproeien, stank, terroriseren van andere katten etc. wil niemand. En: zowel een huis- als zwerfkater loopt dan meer risico op aangereden worden, de hormonen maken hen roekelozer.

Een voorbeeld over 1 jaar met 1 kater die 10 zwerfkattinnen bezoekt: 

  • 10 zwerfkattinnen met 2 nestjes per jaar, elk nestje gemiddeld 4 kittens met bv. 2 meisjes en 2 jongens. (We hebben ook al nestjes gehad met 5 meisjes.)
  • Mama van het 1e nestje krijgt zomer/najaar opnieuw nestje met 4 kittens (waarvan helft meisje).  De 20 meisjes van het 1e nestje krijgen hetzelfde najaar of vroeg voorjaar ook een nestje = 20 x 4 kittens = nog eens 80 kittens.

!!! Resultaat na 1 jaar van 1 kater: meer dan 120 kittens !!!

TE ONTHOUDEN: veel zwerfkittens halen hun eerste levensjaar niet en sterven op vreselijke manieren. Dit lijden is nergens voor nodig. Help mee om dit te voorkomen aub! Dank u!!

HOE OUD WORDT EEN ZWERFKAT?


Zwerfkatten leven veel minder lang dan huiskatten.  Gemiddeld maar een jaar of 5 als de kat in een kolonie leeft.  Een zwerfkat die helemaal alleen is, zou maar 2-3 jaar oud worden.  Een huiskat daarentegen wordt gemiddeld 15 jaar oud.  Uiteraard maakt het een verschil of zwervers eten krijgen en een warme schuilplaats hebben bv.  Hun leven is immers hard: weinig of geen eten, parasieten, verwondingen, ongevallen, aanvallen van andere dieren (meestal honden), tanden die uitvallen, kattenaids, geen medische verzorging enz.  Meer dan de helft van de kittens haalt sowieso het eerste levensjaar niet.