AIDS
Vechtwonden

FIV OF KATTENAIDS


Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV) of kattenaids wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV-virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV kan alleen de kat besmetten.  Het virus wordt overgebracht via bloedcontact, vooral via vecht- en bijtwonden.  Er bestaat geen geneesmiddel voor.  Een huiskat die goed verzorgd is, kan met FIV een goed leven hebben.  Maar een zwerfkat die besmet is, crepeert letterlijk, hun lijden is vreselijk.

Lees zeker het verhaal van Django en Gabber!

WELKE KATTEN KRIJGEN AIDS?


Omdat niet-gecastreerde katers veel vaker vechten, is het aantal geïnfecteerde katers een stuk groter dan besmette poezen. Bij dekkingen wordt er vaak gebeten (nekbeet), waardoor een kattin geïnfecteerd kan worden door de kater. Een drachtige poes kan het ook via de placenta en later via de moedermelk overbrengen op haar kittens.  Een reden te meer om zwerfkaters maar ook uw eigen kater te laten castreren!  Want uw eigen (niet-gecastreerde) kater kan ook vechten met een besmette zwerfkater.  Zo kan uw huiskat dus ook met kattenaids besmet raken!  Ter info: de stichting Buddykat vangt aids-positieve katten op.  Van de 113 besmette dieren in hun opvang waren maar liefst 100 katers, slecht 13 katten waren vrouwelijk.  Of m.a.w. 89% is kater, 11 % is kattin!


Daarom: als u een zwerfkater ziet, meld deze dan ook! Vaak vinden mensen dit niet nodig omdat katers geen kittens kunnen krijgen.  Maar een niet-gecastreerde kater kan tientallen kattinnen dekken!  Ze vechten veel meer doordat hun hormonen nog actief zijn en worden hierdoor vaker besmet met FIV - nog afgezien van de wonden die niet verzorgd kunnen worden (abcessen, pijn ...).  Door zwerfkaters niet te melden, bent u op dat moment helaas mee verantwoordelijk voor het lijden van zwerfkittens (die anders niet geboren werden) en dat van andere zwerfkatten, maar potentieel ook van iemands geliefde huiskat!

WAT GEBEURT ER ALS EEN KAT AIDS HEEFT?


Om zeker te zijn of een kat besmet is met FIV, dient een bloedtest uitgevoerd te worden.  De dierenarts beslist op dat moment wat er dient te gebeuren.  Want de (zwerf)kat kan er ook al zo slecht aan toe zijn, dat euthanasie sowieso de enige optie is.  


FIV kan niet genezen en er is geen geneesmiddel voor.  Maar een FIV-kat die goed verzorgd wordt, een warme thuis heeft, volwaardige voeding krijgt en bij een dierenarts op tijd terecht kan indien nodig, kan perfect oud worden en hoeft niet automatisch ingeslapen worden.  Voor zwerfkatten is FIV echter een verschrikkelijke ziekte.  Ze krijgen allerlei soorten infecties - die dan niet behandeld kunnen worden.  Hun organen worden aangetast, ze krijgen ontstekingen en open wonden, kunnen niet meer goed eten, tanden vallen uit, zweren in de mond, nierproblemen ...  Als ze dan al niet bezweken zijn, kunnen ze op den duur door volledige verzwakking niet meer op hun poten blijven staan.  Dit betekent noodgedwongen blijven liggen verhongeren en in de warmere maanden het risico lopen levend opgegeten worden door vliegenlarven.  Vaak is dit via de ogen en het achterwerk, de maden vreten zich letterlijk een weg naar binnen terwijl het dier nog leeft ...  Waarom denkt u dat wij zo hameren op steriel maken??


Heel belangrijk:

  1. Niet elke zwerfkat is 'wild'.  Er zitten huiskatten tussen die gedumpt zijn maar door hun gedwongen zwerversleven banger geworden zijn.  Of zwervertjes die meer met mensen in contact zijn geweest of duidelijk potentieel hebben.  Weer een reden waarom we gevangen dieren evalueren.  Want met wat geduld worden ze (terug) gelukkige huiskatten.  Ook met FIV. Daar bestaan nog veel misverstanden over.
  2. Er zijn ondertussen een aantal opvangen die zich richten op FIV-katjes, ook zwervertjes, zoals vzw Oscar en Buddy Kat.  Maar ook via bepaalde opvangen worden FIV-katjes geplaatst.  Helaas blijven overal de plaatsjes nog beperkt. 

Het nadeel van geen oortop te gebruiken ... Iedereen dacht dat hij gecastreerd was.  Hij was het niet, de grote happen in beide oren waren van het vechten! Hij was zwaar ziek, aids was uiteindelijk doorgebroken met enorm lijden als gevolg.