Expertise - materiaal

ONZE EXPERTISE BIJ VANGEN


Weten wij alles over zwerfkatten en hoe ze best te vangen, socialiseren enz.?  Absoluut niet!  Alles wat we hier graag meegeven, is vooral gebaseerd op onze ervaring (ook onze fouten), ons opzoekwerk en contacten met andere organisaties.  Mijn hart brak te vaak omdat we dieren in nood niet konden helpen met de gewone middelen.  Dus wou ik meer kunnen DOEN.  In Amerika en Nederland heb ik speciale vangkooien aangekocht.  Socialiseren van kittens uitgevlooid (soms letterlijk) en vooral heel veel zelf gedaan.  Speciale verblijfskooien kunnen aankopen dankzij een wafelverkoop van Ziggy's Poezenparadijs.  En nog veel meer.  We leren nog elke dag bij ...

ONZE SPECIALE VANGKOOIEN


Een zwerfkat die al eens gevangen is, of die geen gewone kooi in durft, of gewond is en daardoor veel alerter is.  Of omwille van een poot die abnormaal uitsteekt niet eens in een gewone kooi past.  Kleinere zwerfkittens durven niet ver van hun nest, maar je kan er geen gewone vangkooi plaatsen door plaatsgebrek en je kan er niet aan.  Daar sta je dan.  En nu?  Komt nog bij dat ook de omgeving een vangactie nog extra kan bemoeilijken (struiken, bos, rommel, drassig gebied ...).  Allemaal situaties waarbij ik me niet goed voelde. Dus ...

Alles kunnen we misschien niet voorzien of oplossen, maar we komen er ondertussen toch al dichtbij.  Want we hebben behalve gewone vangkooien:

 • De 'drop trap' - letterlijk vertaald de 'val-val': een getraliede kooi zonder bodem die aan 1 kant op een poot omhoog wordt gezet.  Aan deze poot is een lang touw vastgemaakt.  Zodra de gewenste kat eronder komt: poot er onderuit trekken, lopen zo snel je kan, een groot laken over de val en dan overzetten in een dwangkooi.  Je moet hiervoor met twee zijn om te kunnen hanteren en de kooi is ongeveer 1 m x 1 m. Besteld in de USA.  Je betaalt minstens evenveel aan douane en administratieve kosten dan dat de kooi kost.  Maar voor mij absoluut het geld waard!  Al veel dieren kunnen helpen die anders gecrepeerd zouden zijn.
  Groot voordeel: dieren hoeven geen honger te hebben, en je wacht gewoon tot de juiste eronder komt.  De katten zijn ook veel minder wantrouwig omdat ze makkelijk in en uit de kooi kunnen lopen. 

 • Zeer fijn afgestelde 'kittenval'.  Vervaardigd in Amerika.  Dit is eigenlijk een val voor konijntjes, eekhoorntjes en andere kleine dieren.  In de zomer van 2020 voor de eerste keer getest voor 5 kittens.  We hadden er ook de gewone grote vangkooien staan (ook fijner afgesteld).  Waar denkt u dat ze zelfs met twee tegelijk direct in gevangen werden?  Juist, deze hele kleine val.  
  Groot voordeel: super licht, opstellen neemt geen extra ruimte in de hoogte in beslag zodat ze in hele kleine ruimtes gebruikt kan worden.  Kittens zijn sneller gevangen omdat ze niet zo'n lange weg moeten afleggen als in een gewone vangkooi.  Want elke extra afstand is voor hen extra kans op gevaar, hun instincten zijn scherp.  
  Deze val is te klein voor al wat oudere kittens, maar die lopen dan meestal ook al vlotter rond en gaan makkelijker een grotere kooi i

 • Onze 'Rolls Royce' !   Ontworpen door Stichting Zwerfkatten Rijnmond (Nederland), gebaseerd op meer dan 20 jaar ervaring.  Een fantastische kooi in roestvrij materiaal, speciaal afgestemd op het gedrag van zwerfkatten.  En geweldig om mamapoezen te lokken met haar kittens!! Veel ruimer dan gewone vangkooien, veel minder tralies, langs alle kanten doorzichtig, de loopplank start al in de helft van de kooi zodat ze langzaamaan verder lopen.  Geen klep die uitsteekt op het einde waarvan je hoopt dat ze er op gaan staan.  Hier gebeurt dit automatisch als ze achteraan zijn.  Als de schuif toevalt, is onderaan automatisch nog wat vrije ruimte.  Het dier kan dus nooit gekwetst raken aan de staart bv.  En de schuif wordt ook automatisch geblokkeerd, ze kunnen er zich niet uitwerken.
  Groot voordeel 1: ideaal voor bange, reeds gevangen, gekwetste ... dieren.  Het voelt voor hen veel natuurlijker aan.  
  Groot voordeel 2: een fantastische kooi om mama's te lokken met behulp van haar kittens.  De kittens kunnen achteraan in een aparte bak vastgeschoven worden aan de kooi (kan dus niet los!).  Er zitten luchtgaten in het schuifje, wat ook maakt dat mama hen kan horen én ruiken!  Zo gaat ze veel sneller de vangkooi in.

  TER INFO: voor we deze vangkooi hadden, gebruikten wij een eigen constructie van een grote vangkooi en een kleinere om mama te lokken met haar kittens.  Want dat is altijd onze prioriteit geweest, mama dadelijk ook vangen.  Anders gaat ze snel terug zwerven en blijft de miserie duren.  U hoeft er dus deze speciale kooi niet voor aan te schaffen.  Belangrijk is om de constructie goed (in) te klemmen.

AANGEPASTE VERBLIJFSKOOIEN
& APARTE UNIT


Wij zijn geen door een gemeente betaalde organisatie voor wie het vangen van zwerfkatjes een deel van het takenpakket is.  Wij kijken niet naar wat het meest gemakkelijke is voor de mensen.  Wij laten geen doodsbange dieren zeer lange uren of soms dagen in een vangkooi zitten.  Het makkelijkste zou natuurlijk zijn om gewoon een kooi te zetten en dan zien we wel of er iets in komt.  Geraakt de kat niet gevangen, spijtig.  Een gewond of ziek dier? U kunt enkel melden tijdens kantooruren.  En dan moet er uiteraard een vangkooi beschikbaar zijn.  Misschien moet u er een waarborg voor betalen en papieren invullen.  En is dat eerder een guillotine of een degelijke kooi?  Uitleg over hoe u een dier moet vangen of wat u best doet bij een mama met kittens?  Is daar dan verschil tussen?  Het dier is nog suf van de verdoving: laat maar los.  Is de kattin onderhuids genaaid?  Want ze kan geen kap dragen.  Anders kan de buikwonde opengaan.


Dit zijn maar enkele van de zaken die wij rondom ons waarnemen, dichterbij en veraf.  Gelukkig niet overal.  Niet elke gemeente of elke organisatie werkt in belang van het dier.  Hebben wij dan de wijsheid in pacht?  Nee.  Maar wij houden rekening met het dier.  En deze hele boterham (die ik toch even kwijt moest) is de inleiding tot onze speciale verblijfskooien en de aparte unit die ik zelf gekocht heb. 

Aparte unit.  Tweedehands aangeschaft zodat ik zwervertjes rustig en weg van alle lawaai tijdelijk kon opvangen.  Maar ook om ziektes en besmettingen apart te houden.  Een unit die makkelijk te poetsen is.  Waar verwarming is.  

Als we katten tijdelijk opvangen (herstel, ziekte, als hulp aan een opvang ...), gebeurde dat vroeger in grote benchen.  Al naargelang de situatie twee aan mekaar gekoppeld of niet.  Dit kan nog altijd, alles staat altijd klaar in deze unit.  Maar we gebruiken vooral de ...

Corton-verblijfskooien. Ontwerp en fabricage in Nederland.  Ook weer bedacht door de Stichting Zwerfkatten Rijnmond, gebaseerd op hun +20 jaar ervaring met zwerfkatten.  Grote voordelen van deze verblijfskooien: naar buiten draaiende voerbakjes én een schuifpaneel om twee compartimenten te scheiden.  Dit alles geeft veel minder stress voor het dier.  Ontsmetten en kuisen is eenvoudig.  En bijkomend voordeel: door deze tralies kunnen geen kittens ontsnappen, wat bij grote benchen altijd moet aangepast worden (!).  Of met andere woorden: heel tevreden van!  En hierbij wil ik speciaal Ziggy's Poezenparadijs vermelden, want zij hebben in 2019 een actie op touw gezet om de centjes voor deze Corton-kooien te verzamelen.  En of dat gelukt is!!  Wij zijn Ziggy's en alle mensen die bijgedragen hebben nog altijd enorm dankbaar hiervoor!

Drop trap

'Kittenval'

Links Rolls Royce

Mama gevangen in de RR, kittenbak hangt links 

Onder lichte doek kooi met kittens, vangkooi mama er tegenaan gezet.