Verhaal van zwangere kater

HET VERHAAL VAN ...
DE ZWANGERE KATER


Welke titel moet ik op dit in-trieste verhaal plakken? Dat een zwerfkat altijd weer "zijn plan trekt" ?  Ik hamer altijd op educatie en sensibilisatie, en u vraagt zich misschien af waarom.
Dit is zo'n "daarom". Lees aub tot het einde.


Februari 2021. Ik krijg 's avonds via via een dringende vraag om hulp van buiten onze gemeente. Het zou gaan om een jonge, zeer hoogzwangere zwerfkat. Ze krijgt eten en beschutting. De melders durven niet via hun eigen project gaan omdat ze 'anders' werken ... Gezien de afstand en dringendheid speel ik de vraag onmiddellijk door aan collega's dichter in hun buurt, collega's waarvan ik weet dat ze met veel liefde voor zwervertjes zorgen. De volgende ochtend wordt alles geregeld en het lukt de melders om het diertje diezelfde dag te vangen en te brengen.
In de opvang werd direct duidelijk dat het zeer ernstig was. Het dier werd in spoed naar de dierenarts gebracht. Zij was een hij, ooit steriel gemaakt via een project. De kater was vreselijk uitgedroogd, en de dierenarts had nog nooit zo'n enorm gezwollen buik gezien. Een buik vol met vocht, vocht dat rond het hart en alle organen zat, het gevolg van lymfoom (kanker). De darmen zaten vol met afwijkende gezwellen. Zijn gebit was bovenop dit lijden een ramp. Hij moet al een wat oudere zwerver geweest zijn. Zijn toestand was zwaar terminaal, hij had al vreselijk geleden, hier waren geen opties meer ... Zijn lijdensweg is eindelijk gestopt.


Wat u hierover moet weten:
- Ze wilden dat het diertje een kans kreeg, en waren wanhopig op zoek. Want helaas krijgen zwervertjes op weinig plaatsen een kans.
- Doordat er geen oortop werd gebruikt zoals bij ons, dachten deze mensen dat de 'stukken' uit het oor van het vechten waren. Voor hen
was dit niet duidelijk (wat wij vaak horen)
.

- Daardoor, en doordat er uitwendig geen teelballen meer zichtbaar waren, werd dit voor hen een meisje.
- Omdat de buik zeer dik werd, dachten ze aan hoogzwanger
(wat gekund had).

- Het dier at nog, en veel mensen bekijken dit als
"zolang ze eten, is alles ok".


Wat ik u graag wil meegeven:
- Met een oortop zoals in ons project is duidelijk dat een dier steriel is, geen twijfel meer. Zo zou men geweten hebben dat dit geen zwangerschap kon zijn (met mogelijk sneller ingrijpen). Veel gemeenten/projecten doen dit niet, dit geeft vaak onduidelijkheid met soms heel trieste gevolgen.
- Katten met meerdere beschadigingen van het oor zijn bijna altijd katers, dit komt door het vechten. Kattinnen gaan dit daarom veel minder vaak vertonen. Dat gegeven kan een tweede factor zijn om een situatie proberen in te schatten.
- Een zwerfkat blijft (proberen) eten, zelfs als ze (bijna) stervende zijn. Het nog kunnen of proberen eten is absoluut geen unieke graadmeter van de gezondheid van een dier. Ik heb zelf al zwaar zieke aidskaters gevangen met kapotte bek waarop de maden rondkropen en die ook nog aten.
Ik wil benadrukken dat deze mensen veel moeite hebben gedaan om hulp te zoeken, wat helaas voor zwervertjes vaak niet evident is. Doordat niet iedereen vertrouwd is met de wereld van zwerfkatten, kan een situatie soms ook anders worden ingeschat. Gelukkig bleven ze zoeken.
Mijn belangrijkste boodschap blijft: ook bij twijfel, meld zwerfkatten onmiddelijk en/of neem contact op met een of meerdere zwerfkattenorganisaties (waar dan ook) als de situatie niet duidelijk (genoeg) is of moeilijk blijkt! Laat u niet afschrikken, u bent alles wat ze hebben ... Dank u!! ❤