Verhaal Hangaar

VERHAAL VAN ...

DE HANGAAR


November 2017.  Melding van 11 katten.  Volwassen en halfwas, gelukkig geen kleine kittens. De melder, een grote dierenvriend, geeft eten. Ze hebben beschutting in een hangaar vol stro en hooi.

Woensdag 15 november: ik verwittig de melder dat we vrijdagmorgen beginnen vangen en dat hij donderdagmorgen (dat is rond 7.30 u.) de laatste keer eten mag geven.

Vrijdag 17 november (ter info: deze vrijdag is een vrije dag voor mij).
- Om 6.30 u loopt de wekker af (wat laat is, want meestal is het 5.15 u.). Behalve mijzelf ook alle katten verzorgen: 3 van mijzelf, Sjareltje en het zwervertje dat in mijn tuin woont sinds hij 'geadopteerd' is.
- Om 8.00 u de kat van mijn moeder naar de dierenarts brengen.
- Daarna rij ik dadelijk door om de kooien op te halen en samen met Gerda en Sonia alles te plaatsen om te vangen.
- Om 8.30 u staan er meerdere kooien opgesteld. Het is koud, niet echt aangenaam. We moeten toch een beetje stappen om bij de hangaar te geraken (met de auto rijden we niet tot daar, dan zijn alle katten weg).
- Vrij snel zijn 2 katten gevangen. Ze worden naar de DA gebracht en we rijden weer terug naar de vangplaats.
- Om 9.30 u moet ik terug vertrekken, want heb ik een afspraak bij de dokter. Na de afspraak ga ik terug naar de vanglocatie.
- Om 10.45 u terug ter plaatse, geen katten meer gevangen voorlopig.
- De katten trekken weg van de voederplaats naarmate het later wordt.

Langer ter plaatse blijven wachten heeft geen zin, we gaan terug naar huis, de kooien blijven open en we gaan regelmatig terugrijden om te kijken of er een dier gevangen is. Want we willen een zwervertje geen uren in een kooi in grote paniek en stress laten zitten.
Waarom we dan tot nu wel daar gebleven zijn (wachten in de auto)? Omdat ze in het begin er meestal vrij snel inlopen. En er woont daar niemand dichtbij genoeg om het in de gaten te houden.

Thuisgekomen lukt het nog net om boodschappen te doen en wordt snel wat eten klaargemaakt. Om 19.30 u moet ik weg tot laat op de avond.

Kort daarna terug naar de vanglocatie: 1 kat gevangen. Overzetten in de dwangkooi en wegdoen naar de DA. Terugkomen. Er zijn wat katten in de omtrek. Een uur in de auto zitten wachten, niks meer gevangen.
Terug naar huis.


Voor het zwerfkattenproject nog een aantal zaken in orde gebracht, meerdere telefoons gedaan ivm zwervertjes, opvang etc., e-mails opgevolgd en wat proberen op te ruimen in huis - veel tijd is er vaak niet.

Terug naar de vanglocatie: 1 kat gevangen. Zelfde scenario: DA, terugkomen en nog even wachten. Het wordt stilaan donker, ik moet stoppen want we zien anders niks meer. De vuile kooien zijn ondertussen al mee met Gerda. De resterende worden daar gelaten, wel volledig gesloten dat er geen dier een ganse nacht in opgesloten zou zitten. Resultaat van een ganse dag: 4 katten van de 11.

De melder gebeld, update gegeven en gevraagd om nog geen eten te geven, we gaan de volgende dag (zaterdag) opnieuw verder vangen, en gaan extra kooien plaatsen. Ze hebben dan grote honger, dus hopelijk lukt het vangen sneller.

Zaterdag 18 november = normaal een vrije dag 
- Zelfde scenario van opstaan, katten verzorgen, alles klaarmaken.
- De kat van mijn moeder terug ophalen bij de DA en terugbrengen.
- Gerda maakt ondertussen de extra kooien klaar, wat ook inhoudt dat de vuile van gisteren volledig gekuist en ontsmet moeten worden, samen met nog enkele overzetkooien.
- Sonia moet lesgeven, ze is pas vanaf 15 u beschikbaar.
- Met twee auto's vol vang- en dwangkooien vertrekken we terug. We moeten alles over de zandweg dragen, want anders schrikken de katten en hebben we misschien niks.
- Het weer is echt guur, een koude wind waait. Het is niet veel warmer dan een graad of 6. De wind op het terrein maakt dat we binnen de kortste keren koud tot op het bot zijn.
- Alles opgesteld, we mochten tot 17 u binnenbrengen bij de DA. Na 2 u wachten in de auto - met daarbij regelmatig gaan kijken naar de kooien - hebben we nog 2 katten gevangen. Die gaan alvast naar de DA, Gerda komt daarna weer terug. Na nog een uur zien we dat de katten weer meer wegblijven. We gaan elk terug naar huis en ik kom een uurtje later weer kijken.
- Helaas zie ik bij aankomst dat iemand zich vlakbij de plaats waar onze kooien staan, geparkeerd heeft met een aanhangwagen. Concreet: de katten zijn weg en zullen niet meer voor 17 u terugkomen ...
- Er zit niks anders op dan te stoppen, het is 15 u. Ik verwittig Gerda en ook de DA.
- Gelukkig kan Sonia mee komen helpen om alles terug te verzeulen en in te laden. Alle kooien moeten nu terug afgewassen en ontsmet worden, want er ligt overal eten in ...

Na het in- en weer terug uitladen heb ik nog twee afspraken. Terug thuis vandaag om 17.00 u., nog altijd verkleumd van de uren buiten en in de auto. De kaboutertjes zijn niet langs geweest om de afwas te doen en het huis te poetsen, spijtig ...

Waarom dit hele verhaal? Veel mensen hebben niet direct een idee van wat vangacties bij zwerfkatten eigenlijk inhouden. Wel, er kruipt meestal heel veel tijd en voorbereiding in. Niet alleen de vangdag(en) zelf, maar ook vooraf met telefoons, ter plaatse gaan om de situatie in te schatten, indien nodig bij de buren informeren etc. Achteraf met praktische dingen zoals kooien kuisen en ontsmetten, maar ook administratie voor het project zelf.

En nog een groot misverstand: wij zijn niet in loondienst van de gemeente, wij zijn dus geen gemeentepersoneel.  Wij zijn dames met een serieuze vijs los die zich als vrijwilligster hebben gemeld omdat we iets willen DOEN.  En dat gebeurt buiten onze eigen jobs. Voil√†, zo is dat en niet anders.  Vandaar ook trouwens dat we Poezelo zijn gestart.

Het resultaat van anderhalve dag vangactie: 6 katten van de 11 gevangen, waarvan 4 kattinnen en 2 katers. Vier kattinnen, dat zijn alvast een heleboel kittens minder, zo'n 200  op 1 jaar tijd ...

Mocht u het zich afvragen: uiteindelijk is iedereen gevangen geraakt.