Bezoek Rotterdam
SLIDER Rotterdam

Donderdag 2 maart 2017 was een memorabele dag voor ons!!  

Want we zijn op bezoek geweest bij de Stichting Zwerfkatten Rotterdam!

"Waarom nu in godsnaam naar Nederland voor zwerfkatten?"

JA, WAAROM NAAR NEDERLAND?


Met een goeie reden! Want zij hebben een ongelofelijke werking op (katten)poten gezet. En het leek ons meer dan interessant om te kijken hoe zij alles organiseren, welke materialen ze gebruiken, maar ook hoe ze gegroeid zijn van een paar katten in het tuinhuis op te vangen tot een echt 'bedrijf'. Je bent immers nooit te oud om te leren! En wat meer is: ze zijn nog altijd financieel volledig afhankelijk van donaties en fondsen. Het blijft dus vechten en roeien met soms slechte riemen, maar ze blijven gewoon doorgaan!


De foto hiernaast is 2 jaar later genomen: Sonia en ik zijn die fantastische Rolls Royce & kittenbak gaan ophalen!  Geweldige kooi bij geweldige mensen!!

WERKING


Ineke en Ben, de stichters, zijn fantastische mensen! We zijn ontzettend vriendelijk onthaald, hebben een uitgebreide rondleiding en inkijk gekregen in hun werking. In totaal zijn we daar zo'n 4 uur geweest met uitwisseling van hoe zij en wij dingen aanpakken. Zeer leerrijk!! Ze hebben een volledig ingerichte operatieruimte én een dierenarts in dienst. Zwerfkatten die ziek zijn, blijven bij de Stichting tot ze weer ok zijn! Ook naar hygiëne is de inrichting werkelijk optimaal en aan alles is gedacht: speciaal afzuigsysteem in de verblijven, handen wassen en ontsmetten gebeurt zonder iets te moeten aanraken, er zijn strikte protocols die de vrijwilligers moeten volgen, ieder heeft zijn vastomlijnde taken, elke morgen wordt de planning met de coördinatoren overlopen etc. Ook de verblijfskooien zijn zo gemaakt dat alles met zo weinig mogelijk stress voor de dieren verloopt. Water- en drinkbakken kunnen langs buiten gevuld worden zonder dat je in de kooi moet enz. Het is duidelijk dat dit met kennis van zaken opgezet is, gebaseerd op jarenlange ervaring - en dan spreken we van toch al zo'n 20 jaar. Want deze Stichting vangt ondertussen per jaar ongeveer 1.600 zwerfkatten, waarvan een 600 kittens! En: ze kunnen beroep doen op 70 vrijwilligers!!!

Bij binnenkomst wordt er gekeken welke katten in welke kamers + hokken worden geplaatst. De kleur van de kaartjes, hoe ze gehangen zijn enz. heeft allemaal een betekenis. De dieren worden per vanglocatie in dezelfde hokken of aanpalende kamers geplaatst. Dit om verspreiding van ziektes buiten de bestaande populatie tegen te gaan!

Bij onze aankomst was een zwerfkat net onder narcose om steriel te maken en voor algemene controle. We zagen dat enkele tanden getrokken werden - tandproblemen komen immers vaak voor bij zwervertjes. 

De Stichting heeft ook een speciaal toestel om de oren te spoelen zodat oormijt grondig kan worden aangepakt.   

Katten liggen wakker te worden na alle ingrepen. Elke bak heeft een nummer en fiche (die hangt boven op de bak in een plastic hoesje) zodat alle dieren op

de juiste locatie terugkomen.

Dieren die ziek zijn, blijven bij de
Stichting tot ze terug in orde zijn.

Kooien die niet roesten, makkelijk in onderhoud en reinigen EN water- en eetbak zitten vast op een draaisysteem. Zo hoef je niet in de kooi te gaan.  De bakken draaien naar binnen en buiten.

Ook kan tussen elke kooi een uitschuifbare wand geplaatst worden zodat de kattenbak apart kan worden schoongemaakt.  Dit alles maakt dat er veel minder stress is!

HANDIGE BEN & DE ROLLS ROYCE


Ben is een hele handige Harry en heeft in de loop der jaren kooien en bakken verfijnd tot ze beantwoordden aan de echte noden van zwerfkatten en alles wat er bij komt kijken.

Tot onze grote verbazing zagen we dat ze een super-de-luxe vangkooi hadden ontwikkeld - en die nu ook volledig zelf maken! En ik bedoel niet dat ze met goud omhuld was. Nee, ze had alles waar we al lang van dromen! Begrijp me niet verkeerd, we hebben goeie kooien maar aan elke kooi is wel iets dat we graag anders/beter zien. 

En wat ook geweldig was aan deze kooi: je kan er een kleine kittenmand letterlijk in vast schuiven! Want als er kittens gevonden zijn en de moeder loopt nog rond, wordt een kitten in de mand met een doorzichtige wand tegen een vangkooi gezet. Door het gepiep van het kitten gaat ze sneller de kooi in. Wij gebruiken dezelfde truc, maar het wordt dan een hele constructie om te zorgen dat de mand/kooi met kittens niet door de moeder omver geduwd wordt (mamapoes wil natuurlijk haar kittens hebben). Want we kunnen de mand/bak met kittens niet aan de vangkooi vastmaken.  Bijkomend voordeel met vangen is dat deze kooi veel ruimer is en de plank om te activeren zeer langzaam omhoog gaat.  Veel minder angst!


We kunnen nog heel veel vertellen, maar dan bent u morgen nog aan het lezen. De foto's geven alvast een idee van ons bezoek. En we zijn danig onder de indruk terug naar huis gereden.  Onze droom?  Die kent u nu al ...  Zelf hier zoiets op (katten)poten kunnen zetten!

Hierbij van ons allemaal in elk geval een ENORM GROTE DANK-U-WEL aan Ineke en Ben, en aan alle mensen die zich daar inzetten voor de zwervertjes!!!