Zwerfkat herkennen

HOE HERKEN IK EEN ZWERFKAT?


Hoe weet ik of het een zwerfkat is?  We merken vaak dat mensen niet melden omdat ze denken dat het de kat van verderop is. 

Maar schijn kan danig bedriegen.


Hieronder sommen we een paar typische zaken op.
Belangrijk blijft: informeer eerst bij de buren! Want er zijn ook:

  • bange huiskatten (die nog een thuis kunnen hebben)
  • achtergelaten tamme katten (waarvan u misschien denkt dat het een huiskat uit de buurt is), die dan vaak niet steriel zijn en dus voor heel veel zwerfkittens zullen zorgen ... afgezien daarvan verdienen ze ook een beter leven dan zwerven
  • huiskatten die al heel lang op de dool zijn (verloren of achtergelaten) en daardoor meer zwerversgedrag vertonen.


Heel belangrijk: een zwerfkat ziet er niet altijd ondervoed of slecht uit! Ze kunnen immers ergens eten krijgen.


  • Meld een ziek / gewond dier altijd, ongeachte of het een zwerf- of misschien huiskat is. Wacht niet tot het er erg aan toe is! Een slecht verzorgde vacht, kwijlen, mager, ontstoken ogen, niet vlot stappen, dikke kaak, manken, minder of moeilijker eten ... zijn alarmsignalen.
  • Zwerfkatten zie je vaak pas verschijnen vanaf het donker en/of als het rustig wordt, ze laten zich minder snel overdag zien. Ook in de vroege ochtenduren zijn ze vaak op pad.
  • Een zwerver kan in meerdere tuinen gezien worden waardoor iedereen veronderstelt dat het een kat van de buurt is. Vraag aub bij de buren na en meld indien twijfel! Want anders blijft de miserie voortduren.
  • Zwerfkatten zijn bang van mensen, ze houden een grote afstand of lopen/sluipen snel weg. Ter info: zwervers die eten krijgen, worden vaak tammer naar hun vertrouwde persoon, maar lopen weg zodra er iemand vreemd dichterbij komt.
  • Echte zwerfkatten miauwen niet, ze hebben dit niet geleerd bij mensen. Maar: een zwerver die al langer bij mensen 'verblijft' en eten krijgt, gaat dit soms toch doen.
  • U ziet kittens (kleintjes): onmiddellijk melden, de kleintjes verwilderen al vanaf 5 weken!! Een huiskat met kleintjes die nog een thuis heeft, blijft bij haar woning en gaat door meerdere tuinen lopen of met haar kroost in een bos stappen. Dan is het een zwerfmama of een huispoes op de dool. En dus ZEER DRINGEND!


Wat voor ons altijd zeer handig is indien mogelijk, zijn duidelijke foto's, dan kan er via FB nog gecheckt worden. Niet alleen om te weten of de kat een thuis heeft, maar ook waar ze gezien wordt / eten krijgt zodat we gemakkelijker kunnen vangen.


Twijfelt u nog of het een zwerfkat is? Beter een keer te veel melden dan dan dat er achteraf meer problemen zijn. Dus: meld altijd! Wij komen ter plaatse en gaan indien nodig meer info verzamelen. En elk dier krijgt trouwens een controle op chip.


1.


Informeer eerst bij de buren of zij het dier kennen of meer weten.  Ga er niet automatisch vanuit dat het wel een huiskat is met een thuis.

2.


Komt er geen duidelijkheid, neem dan contact met de gemeente of met ons op.  Wij komen ter plaatse de situatie inschatten en waar nodig extra info verzamelen.

3.


Meld altijd!

Wacht geen weken of denk niet dat iemand anders het wel zal doen.

Zeer dringend om te melden zijn: kittens, zieke of gewonde dieren en katten met dikke buik.