Gabber

het verhaal van Gabber


We nemen u graag mee in een aantal verhalen uit het veld.  Verhalen die ons bijblijven,

in ons hart zitten.  Om heel veel en soms ook om heel weinig redenen.

Een lach en een traan zijn nooit ver weg.  En gek zijn? Vinden we fantastisch!

Gabber, of hoe mooi helpen kan zijn


U weet ondertussen al dat we gek zijn. Maar voor alle zekerheid wil ik dat toch nog eens bewijzen. Met Gabber.


We kregen een melding van een volwassen zwerfkater. Lieve mensen trouwens, hij kreeg er ook al een tijdje eten. We gaan altijd eerst ter plaatse om de situatie in te schatten. Dit mooie ventje gedroeg zich niet als de standaard zwerver. Hij was niet zo bang, bleef mooi op een kort afstandje zitten en liet zijn eten afpakken door de poezedames van de melders. Allemaal terwijl wij, als volslagen vreemden, er op stonden te kijken. Hij was wel duidelijk geen huiskat, maar ook geen gewone zwerver. Bij terugrijden stond ons besluit eigenlijk al vast: we wilden hem absoluut een kans geven, hij had volgens ons potentieel.


Maar ... we moesten natuurlijk met hem ergens terecht kunnen, hij zou eerst moeten wennen, adoptie zou nog niet direct aan de orde zijn. Ik weet uit ervaring dat zo'n plaatsje om te wennen niet evident is, want dit is geen gewone huiskat. Hij moet ruimte hebben, en tegelijkertijd genoeg met mensen in contact komen om alles gewoon te worden, hij heeft ook soortgenootjes nodig zodat hij niet alleen is etc. En hij moet tijd, geduld en liefde krijgen. :-)

Ik had aan de meldster gevraagd om wat foto's van hem te nemen nadat we geweest waren. Ze stond er zelf van te kijken hoe lief hij was ... en deze keer was ik stiekem heel blij dat ik gelijk had ...

En toen kwam de eerste redder in nood - of beter, redster. :-) Want hij mocht tijdelijk alvast naar Helga's Poezenhuis Opvang - Keerbergen.  In tussentijd konden we met een gerust hart uitkijken naar andere mogelijkheden.


Kort daarna stond Gabber z'n valiesje klaar. Hij mocht naar Villa Vagebond. Hij kon niet beter terechtkomen! Sonia en ik waren werkelijk super blij! :-) Nog wat praktische regelingen en dan ... na een enkele rit van een goed uur konden we Gabber in z'n nieuwe hotel binnen brengen - ja, ja, het is daar een vijfsterren hotel. Ons ventje was danig onder de indruk, je zou voor minder. Enkele dagen later bevestigde deze opvang waar ik al 99,9 % zeker van was: hij bleek een superlieve, timide knul te zijn.!   

Ons schattige, positieve snoetebolletje was na 2 weken al geadopteerd! De snelse adoptie van een FIV-katje ooit bij Villa Vagebond! :-) En nog wel op Valentijn!!!! Het was blijkbaar liefde op het eerste gezicht tussen de adoptante en Gabber. En hij mag bij deze dame het vriendje worden van een FIV-poes, hoe geweldig is dat! Nu kan hij zijn verrukkelijke charmes aan 2 dames tegelijkertijd geven!


Ik ben zoooooooooooo blij dat we hem die kans hebben gegeven!!!!

Standaard wordt daar elke kat getest op aids en leucose met een snaptest (dat is een snelle test met enkele druppels bloed waarbij je na enkele minuten al resultaat krijgt). Waar ik altijd bang voor ben bij vooral volwassen zwerfkaters, bleek helaas voor Gabbertje: de test was positief voor kattenaids (FIV), maar gelukkig negatief voor leucose.


Belangrijk om weten bij de snaptest: hij is niet 100% correct, een resultaat kan soms vals positief zijn! Om absoluut zeker te zijn, dient de Western Blot-bloedtest via een labo uitgevoerd te worden. Zowel Villa Vagebond als ikzelf zaten met grote spanning af te wachten ...

Helaas bevestigde de Western Blot de snaptest: Gabber is besmet met het kattenaidsvirus.  Gelukkig is er veel meer positief dan wat u misschien denkt: Gabber was verder in prima gezondheid, zelfs geen tandproblemen, dus het virus is zeker nog niet actief. En als een FIV-positieve kat goed verzorgd wordt, geen stress moet ondergaan en dadelijk naar de dierenarts kan als er bv. sprake is van een ontsteking of niesziekte (secundaire infecties moeten m.a.w. direct aangepakt worden), kunnen FIV-katjes heel oud worden.


Villa Vagebond is niet alleen een super opvang, ze zijn ook 'gespecialiseerd' in FIV-katjes, ook voor adoptie. Hij kon dus niet beter terechtkomen.

Twee belangrijke kanttekeningen:

1) Zwervertjes die besmet zijn met het FIV-virus, wacht een vreselijk einde. Want voor hen is er geen warmte, geen verzorging, geen antibiotica of pijnstilling - of zelfs geen euthanasie als het virus echt de overhand krijgt ... Dit is letterlijk creperen.  Vandaar dat het enorm belangrijk is dat ze steriel worden gemaakt én dat er geen meer bij komen! Lees hier meer over kattenaids.

2) De kosten van een snaptest liggen rond 25-30 euro. De Western Blot rond 90-100 euro. Dus in totaal gemiddeld € 125. Dat is veel geld - en Villa Vagebond moet dit ook betalen - nog afgezien van voeding, verdere verzorging etc. Zij zijn volledig afhankelijk van donaties, acties die ze organiseren etc. om centjes in te zamelen. Het is keihard werken en weinig mensen staan stil bij het feit dat centjes zo erg nodig zijn.

Vandaar dat wij vanuit Poezelo ook aan hen een donatie hebben gedaan van de centjes die we van alle lieve mensen krijgen. Want Gabbertje is ons ventje uit Tremelo. We zijn Villa Vagebond ontzettend dankbaar!