Vangactie in beeld

een vangactie


Mensen vragen zich altijd af hoe het vangen in zijn werk gaat.  Of wat er dan juist gebeurt met de gevangen dieren.  Elke situatie is uiteraard anders maar deze actie maakte ons extra blij. 

Kijk en lees mee over een vangactie van vijf kittens! 

We laten jullie graag meegenieten van een speciale vangactie ...


Twee van onze dames-vrijwilligers van het zwerfkattenteam zijn in mei 2016 op een woensdagavond n.a.v. een melding gaan kijken omdat er 5 kittens bij betrokken waren. De melders waren hele vriendelijke mensen, die de poes ook eten gaven.  Met hen hebben we besproken wat de opties waren. De kittens zaten op een makkelijk toegankelijke plaats en zouden de volgende morgen gebruikt worden om de moeder in de val te lokken. Maar ...


De volgende ochtend.  De moeder had ze verzeuld naar een onbekende locatie op het moment dat we hen wilden ophalen.  Een zeer slimme mama dus ...  Er stond een zeer grote hangaar vol met allerlei niet direct gebruikte spullen. Deze leek de meest logische plek om de kittens te verstoppen. We hebben geprobeerd ze te zoeken gedurende meer dan een half uur, het was echter onbegonnen werk gezien de grote ruimtes en de talrijke verstopplaatsen. Kittens gaan zich instinctief heel stil houden bij gevaar, en mama probeert vijanden weg te lokken door een andere kant op te lopen. Gezien ze altijd van de loods wegliep, vermoedden we toch dat ze daar verstopt waren.  Mogelijke opties werden met de melders besproken, want er was ook nog een wilde tuin met veel verstopplaatsen ...  We zijn de mamapoes nog gevolgd door de tuin, alhoewel we toch een sterk vermoeden hadden dat ze ons gewoon wilde weglokken van de loods.

Uiteindelijk ging de mevrouw waar de kittens zaten, in de buurt van de hangaar blijven en desnoods op een stoel stil zitten wachten in de hoop na een tijdje iets te horen … Een paar uur later goed nieuws, ze dacht te weten waar de kittens zaten! Wij direct terug naar ginder, want het risico dat mamapoes de kittens onmiddellijk terug zou gaan verslepen, was te groot. En ze had hen goed verstopt! De kittens zaten helemaal onderaan én achterin, achter alle platen en spullen weggeborgen … (zie foto). We hebben enorm veel materiaal versleept, je wilt niet weten wat allemaal ... Het eerste kitten hadden we snel te pakken, de 3 volgende duurde een stuk langer, want alle materiaal moest nog weg.

Het laatste kitten hebben we er daarna na meer dan een half uur toch onderuit gekregen. En hoe! Sonia heeft het met een aftrekker helemaal onder een staketsel moeten ‘uitvegen’ – maar uiteraard heel voorzichtig!

Ik denk dat de foto van Sonia boekdelen spreekt hoe blij we allemaal waren!


Alles bij mekaar denk ik dat we een 4 uur bezig geweest zijn met dit kittenverhaal. Een hele inspanning, maar wel eentje waar we allemaal erg gelukkig mee zijn. En kort daarna ook nog goed nieuws: de volgende dag is de mamapoes gevangen, dus geen kleintjes meer daar!

MORAAL van dit verhaal: hoe schattig deze kittens ook zijn, het is niet (!) de bedoeling dat ze ter wereld komen. Deze 5 musketiers zijn uiteindelijk goed terecht gekomen via een erkende opvang, maar er zijn zovele andere kittens die een triest einde en/of leven tegemoet gaan. Elke opvang die wij kennen, wordt overspoeld met kittens van zwerfmama's, en met kittens die gedumpt of achtergelaten worden om te creperen ...

Hoe is mamapoes gevangen?

We hebben gevraagd om de dag voor het vangen geen eten te geven.  Dat klinkt hard, maar door de honger zal ze sneller de vangkooi ingaan, want daar wordt eten in gelegd om te lokken.  Als de poes op het klepje in de kooi loopt om aan het eten te geraken, slaat de val toe.  Er moet onmiddellijk een doek over de ganse kooi gelegd worden zodat het dier rustig blijft.  Anders kan het zich lelijk verwonden door de grote paniek.  De melders bellen ons direct op, zodat de stress voor het dier tot een minimum beperkt wordt.  Nadat de poes overgesluisd is in een dwangkooi, brengen we ze naar de dierenarts.  De volgende dag wordt ze terug losgelaten op de oorspronkelijke vangplaats.  Ter info: wij werken volgens de TNR-methode, hier vindt u meer info.

Help mee en signaleer zwerfkatten zo snel mogelijk via onze gemeente!

Door 1 kat steriel te laten maken, bespaart u zeker 100 dieren een ellendig leven!


P.S. Vergeet ook niet uw eigen huiskat steriel te laten maken, want een ongecastreerde kater kan voor heel wat nakomelingen zorgen. En een kattin zorgt voor nestjes die u eigenlijk niet gevraagd hebt en die u ook weer kwijt moet zien te raken.  Sinds september 2014 is het trouwens voor particulieren bij wet verplicht om een kat (jong of oud) steriel te maken + van een chip te voorzien als men ze weggeeft of verkoopt!  Er staan boetes op van meer dan 400 euro per dier!