Extra +

feiten en fabels


Door onze contacten en tijdens het veldwerk merken we dat er nog veel, dikwijls goedbedoelde, misverstanden en verkeerde ideeën de ronde doen.

We geven u graag van de meeste voorkomende de juiste informatie mee.

Onderstaande informatie gaat in op vaak voorkomende misverstanden of onduidelijkheden i.v.m. (zwerf)katten en wordt regelmatig aangevuld.  Mocht u nog een specifieke vraag hebben, aarzel zeker niet om ze te stellen! 


Onderwerpen die hieronder alvast besproken worden: TNR, oortop, doek over vangkooi, kittens/katten pakken of niet, melk, hoe lang bij de moeder, zwerfkaters castreren (deel 1 en 2), leeftijd steriel maken, zwangere kattin, verplichte sterilisatie huiskatten, verplicht steriel én chippen bij weggeven, levensverwachting.


 • Wat is TNR?

TNR staat voor Trap, Neuter, Return.  Of m.a.w. de kat wordt gevangen, steriel gemaakt en terug losgelaten op de vanglocatie.  Deze methode werkt het beste.  Waarom?  Dat vindt u hier.

 • Waarom een stukje van het oor (oortop)?

Zo is de kat direct herkenbaar is als zijnde steriel.  Wij kunnen van een afstand snel zien of het dier nog moet gevangen worden - wat altijd heel veel stress geeft voor de kat.  En we besparen niet alleen onszelf, maar ook de dierenartsen extra tijd en werk voor niks.  Als het dier toch in een vangkooi zit, is een oortop heel duidelijk.  Het dier kan dan onmiddellijk worden losgelaten.

 • Waarom moet er onmiddellijk een doek over de hele vangkooi gelegd worden als er een kat in zit?

De gevangen dieren zijn enorm in paniek doordat ze niet meer weg kunnen.  Hierdoor kunnen ze zich erg kwetsen door heen en weer in de kooi te klauwen, wild heen-en-weer te bewegen om er proberen uit te geraken.  Door er een doek over te hangen (wel opletten dat er nog lucht onder kan), wordt het donker en worden ze rustig.  Dat is niet alleen beter voor het dier, maar ook voor de vrijwilligers die hen komen halen.  Want een dier in paniek is heel moeilijk handelbaar.

Opgelet: sommige dieren zijn zo bang dat ze verstijfd blijven zitten.  Ook dan moet er een doek over de kooi!

 • Waarom mag ik geen kittens of katten proberen te pakken of aan te raken?

Melders willen ons vaak helpen door dieren al proberen te pakken.  We vragen om dit zeker niet te doen omwille van twee belangrijke redenen: 1) het dier kan u lelijk verwonden, zelfs een kittenbeet kan zware gevolgen hebben, en 2) zo worden ze enorm bang van handen (en mensen) en wordt vangen en/of socialiseren veel moeilijker! 

 • Een kitten moet zeker 12 weken bij de moeder blijven

Ja en nee.  Ja, als het over huiskatten gaat.  Neen, als het over zwerfkittens gaat.  Want die moeten rond de leeftijd van 5 weken naar een opvang om nog bij mensen geplaatst te kunnen worden (socialisatie). 

Waarom?  Dat vindt u hier.

 • Een zwerfkater moet niet gecastreerd worden - deel 1

Toch wel.  Want 1 kater kan tientallen kattinnen dekken.  Telt u even mee?  10 kattinnen met 2 nestjes per jaar, elk nestje gemiddeld 4 kittens.  Elk nestjes gemiddeld 2 meisjes en 2 jongens. (We hebben bv. ook al nestjes gehad met 5 meisjes.) De 2 meisjes van het eerste nestje in het voorjaar krijgen ook al een nestje in het najaar. 

Voorjaar: 10 kattinnen x 4 kittens = 40 kittens.  De helft zijn meisjes (= 20 kittens). 

Najaar

 • 10 kattinnen x 4 kittens = 40 kittens.  De helft zijn meisjes (= 20 kittens).
 • 1e nestje van het voorjaar (20 meisjes) krijgt nu ook een nestje = 20 x 4 kittens = nog eens 80 kittens. 

Resultaat na 1 jaar van 1 kater en 10 kattinnen:  160 kittens (!)

 • Een zwerfkater moet niet gecastreerd worden - deel 2

Toch wel.  Want een kater die niet gecastreerd is, blijft vechten en zich voortplanten.  En ze zijn daardoor vaker drager van het aidsvirus - wat een verschrikkelijk einde is voor zwerfkatten.  Ze besmetten andere katers, kattinnen en ook huiskatten, want ze blijven vechten.  Lees hier meer over kattenaids en de gevolgen ervan.

 • Een kattin (of kater) mag pas steriel gemaakt worden op 6 maanden

Neen!  Kattinnen kunnen al vanaf 5 maanden zwanger worden en heel soms gebeurt het zelfs vroeger.  De dieren moeten dus op de leeftijd 4-5 maanden steriel worden gemaakt.  Dat kan dan perfect en stelt geen enkel probleem.  Een (zwerf)kattin moet geen nestje gehad hebben om gezond te blijven of zich goed te voelen!  En een kater mist niks, integendeel, zo gaat hij niet vechten.

 • Wat met een zwangere zwerfkat?

Een dracht duurt 60 dagen.  Als u plots een kat opmerkt waarvan de buik dikker wordt, meld het dier dan onmiddellijk!   Realiseer u dat als deze kittens in het wild geboren worden, het niet eens zeker is of ze ooit gevangen kunnen worden om steriel te maken!  Waardoor er nog meer sukkelaars geboren worden.  Afgezien nog van het harde leven dat ze tegemoet gaan.  Lees zeker ook de pagina over leven als een zwerfkat.   En misschien is dit dier niet eens zwanger, maar wel erg ziek met bv. een buiktumor.  Ook dan dient het zo snel mogelijk gevangen te worden!

 • Een rosse kat is altijd een kater (en dan komen er geen kittens)

Helaas is dit niet waar!  De meeste rosse katten zijn inderdaad katers, maar er zijn ook rosse poezen - die dus wel kittens kunnen krijgen.  Ook als de kat ros met wat wit is, kan dit een kattin zijn!

 • Melk is goed voor een kat

Helaas niet, ook niet verdund met water.  De dieren krijgen er diarree van of andere problemen.  En zeker bij zwerfkatten is dat dubbel erg: ze nemen zo veel minder voedingsstoffen op (vaak zijn er al tekorten) en ze verzwakken makkelijker.  Er zijn maar weinig katten die er geen last van hebben.  Wilt u toch iets geven, geef dan speciale kattenmelk, al dan niet verdund met water.  Maar gewoon vers en fris water is eigenlijk prima.

 • Sinds september 2014 mogen particullieren geen kittens of katten weggeven zonder steriel en gechipt te zijn!

Vele mensen weten dit nog niet, maar het is bij wet verboden om kittens of katten weg te geven zonder dat ze steriel en gechipt zijn!  U riskeert boetes van meer dan € 400 per dier!  De wet is er gekomen om het probleem van zwerfkatten te helpen aanpakken. 

 • Waarom een wettelijk verplichte sterilisatie voor élke huiskat?

Het probleem van de zwerfkatten heeft rechtstreeks te maken met mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen.  Door wettelijk te verplichten elke huiskat steriel te maken, worden heel veel zwerfkatten nooit meer geboren!  De bedoeling is om sterilisatie te verplichten tot de situatie verbetert en er geen overpopulatie van katten meer is.  Men voorziet dan ook een regelmatige evaluatie van de ontwikkelingen. Dat laat toe om de wet te versoepelen als er een onevenwicht zou ontstaan tussen het aantal achtergelaten katten en het aantal adopties in de asielen. 

 • Verplichte sterilisatie van élke huiskat in België!

In Vlaanderen: katten geboren na 1 april 2018 moeten vóór de leeftijd van 5 maanden gesteriliseerd worden. Katten geboren tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 moeten voor 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

In Brussel: sinds 1 januari 2018 moeten alle katten geboren na 1 januari 2018 vóór de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden.

In Wallonië: katten geboren na 1 november 2017 moeten gesteriliseerd worden voor ze 6 maanden oud zijn. Katten die vóór 1 november 2017 zijn geboren, moeten uiterlijk op 1 januari 2019 gesteriliseerd zijn.

 • Hoe oud wordt een zwerfkat?

Zwerfkatten leven veel minder lang dan huiskatten.  Gemiddeld wordt een zwerfkat maar een jaar of 5 als de kat in een kolonie leeft.  Een zwerfkat die helemaal alleen is, zou maar 2-3 jaar oud worden.  Een huiskat daarentegen wordt gemiddeld 15 jaar oud.  Uiteraard maakt het een verschil of ze eten krijgen en een warme schuilplaats hebben bv.

 • Waarom wordt een zwerfkat meestal niet oud?

Hun leven is hard: weinig of geen eten, parasieten, verwondingen, ongevallen, aanvallen van andere dieren (meestal honden), tanden die uitvallen, kattenaids, geen medische verzorging enz.  Minstens de helft van de kittens haalt sowieso het eerste levensjaar niet. 

 • Elke neus is uniek!

Wist u dat de ‘bolletjes’ op het roze neusgedeelte van de kat een uniek patroon vormen? Geen enkele neus is dezelfde!

 • Een verwaarloosd of mishandeld dier melden

Ongeacht of het over een kat of een andere dier gaat en waar het zich ook bevindt. U vindt via deze link alle info.